Glas Javnosti

NOVE MERE! Skraćen karantin i rok važenja testova

Slovenija
Autor: Glas javnosti

U Sloveniji je danas stupilo na snagu nekoliko izmena Uredbe o merama za sprečavanje širenja kovida, čime je, između ostalog, skraćeno trajanje karantina i rok važenja testova, ali je smanjen i broj putnika u javnom prevozu.

Takve mere su donete u skladu sa smernicama koje je izdao slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje, prenosi agencija STA.

Od danas, karantin nakon kontakta visokog rizika ili prilikom ulaska u zemlju bez kovid propusnice, skraćen je sa deset na sedam dana.

Prema novim pravilima, da bi izbegli karantin pri ulasku u Sloveniju, putnici koji su vakcinisani ili su preležali virus, moraće da pokažu negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili brzi test ne stariji od 24 sata.

Karantin određen na granici može se prekinuti negativnim PCR testovima najmanje pet dana po dolasku.

Autobusi će, u skladu sa novim merama, moći da prime samo onoliko putnika za koliko je vozilo registrovano, uz obavezu praznih sedišta desno od vozača i iza vozača.

Putnicima će biti dozvoljeno da stoje u gradskim autobusima na udaljenosti od najmanje jednog metra, a mesta za stajanje moraju biti jasno obeležena.

Vozovi će moći da primaju samo onoliko putnika koliko imaju mesta, a za stajanje važe ista pravila kao i za autobuse.

BONUS VIDEO: Profesor više nije mogao da ćuti i otkrio šta se dešava u srpskom školstvu:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR