Glas Javnosti

KRAJ SLOVENAČKOG TURIZMA? Teško će se oporaviti posle OVAKVIH prognoza

Slovenija
Autor: Glas javnosti

Slovenački turizam je na kolenima, a vesti više nisu nimalo dobre.

Posledice ukrajinske krize na slovenački turizam biće dugotrajnije od samog rata - izjavio je slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek i dodao očekuje da će se turistički sektor restrukturisati i prilagoditi prilikama, pri čemu će mu pomoći i država.

Ono čega se Slovenci najviše plaše se upravo dešava - gosti iz Rusije  koji su ostvarivali oko četiuri odsto noćenja i trošili u proseku 175 evra dnevno "određeno vreme" neće biti u Sloveniji, a i ukrajinskih gostiju biće znatno manje, ocenio je Počivalšek na konferenciji za novinare.
Osim povećanja cijena energenata i hrane, po njegovoj će oceni na turističku delatnost negativno delovati i to što se zbog rata u Ukrajini očekuje smanjeni dolazak gostiju izvan Evrope, što treba kompenziovati pojačanom promocijom na tradicionalnim tržištima Austrije, Nemačke i Italije te privlačenjem više turista iz zemalja Višegradske grupe, ocenio je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Turizam će se toj situaciji morati prilagoditi i pokušati da nadoknadi pad gostiju na drugim tržištima, pri čemu će mu pomoći država, najavio je. Uz to, ratna dešavanja u Ukrajini i sankcije Rusiji odraziće se kroz smanjenje trgovinske razmene s tim državama, a uticaj rasta cena energenata i hrane osetiće se kroz veće troškove poslovanja uopšteno, a posebno u turizmu, što može negativno delovati na konkurentnost, upozorio je Počivalšek. Čak ako se dogodi da rat u Ukrajini brzo završi, uutcaj na turizam biće trajniji od samoga rata, naveo je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP