Glas Javnosti
posta

Ove godine putem interneta kupovalo tri četvrtine Slovenaca

Slovenija
Autor: Glas javnosti

U Sloveniji je kupovina preko interneta i dalje u porastu, a raste i korištenje platnih kartica u odnosu na gotovinu, pokazalo je najnovije istraživanje Masterindex koje je za Mastercard Slovenija provela agencija Mediana.

Istraživanje je potvrdilo da je internetska kupovina sve popularnija  praksa u koju se zaklinje 78 posto Slovenaca, a gotovo petina ih često kupuje na ovaj način. Čak 70 posto Slovenaca u oktobru je kupovalo putem interneta, podaci su Mastercarda Slovenija.

U skladu s rastućom popularnošću, raste i poverenje Slovenaca u sigurnost ove vrste kupovine. Skeptika je malo, polovina ih se boji zlouporabe kartice, a trećina ne veruje internetskim trgovinama i internetskim plaćanjima.

Kao i prošle godine, i ove se godine najviše kupovalo u slovenskim internetskim trgovinama. U njima češće kupuje 43 posto stanovništva, dok petina njih preferira strane internetske trgovine. Pri kupnji u slovenskim internetskim trgovinama kao način plaćanja najčešće se koristila platna kartica.

Najviše Slovenaca još uvijek online kupuje odeću, obuću i modne dodatke (58 posto), elektroničke proizvode (38 posto) i kozmetičke proizvode (26 posto).

Ako je pre samo dve godine 77 posto Slovenaca imalo platnu karticu, u 2022. taj se udeo povećao na 87 posto, što ukazuje na značajan porast u odnosu na prethodnu godinu i više od deset posto u odnosu na 2020. godinu.

Sukladno tome, korištenje platnih kartica ove je godine poraslo sa 57 na 64 posto, a najviše kupnji na prodajnim mjestima obavljeno je debitnom karticom (53 posto). Na drugom mjestu je plaćanje gotovinom, koje preferira dobra petina Slovenaca.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da raste i broj onih koji plaćaju mobitelima i drugim pametnim uređajima. U proteklih 12 mjeseci 80 posto Slovenaca koristilo je plaćanje mobitelom i usluge mobilnog bankarstva, od čega 67 posto mobilnu banku, a 52 posto mobilni telefon za potvrdu kupnje na internetu.

Ove godine 18 posto ispitanika izjavilo je da se financijska situacija njihovog kućanstva u 2022. malo pogoršala, 22 posto da se blago poboljšala, dok je 47 posto ostalo isto. Gotovo dvije trećine odn 64 posto ispitanika smatra da, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, sada nije najbolje vrijeme za veće kupnje, poput namještaja i skupljih elektroničkih uređaja.

Ovoga puta istraživanje u kojem je sujelovalo 1000 osoba provela je istraživačka agencija Mediana za Mastercard Slovenija prenosi seebiz.eu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR