Glas Javnosti

Зоран Заев разговарао с Ангелом Меркел о референдуму

Makedonija
Autor: Глас јавности / Бета, Танјуг / од 23.08.2018.

Немачка подржава договор Македоније и Грчке о решавању дугогодишњег спора који је био главна препрека за чланство Македоније у ЕУ и у НАТО.

Премијер Македоније Зоран Заев разговарао је телефоном са канцеларком Немачке Ангелом Меркел.

Они су разговарали о предстојећем референдуму и спровођењу договора са Грчком, објавила је македонска влада.

Како се наводи у саопштењу, канцеларка Меркел је потврдила подршку Немачке договору Македоније и Грчке о решавању дугогодишњег спора који је био главна препрека за чланство Македоније у ЕУ и у НАТО.

"У том правцу је заједнички закључено да је референдум врхунски демократски чин и одраз опредељења грађана за будућност државе", наводи се и додаје да је Заев информисао Меркелову о току припрема за референдум.

Македонији 30. септембра предстоји референдум о Договору са Грчком и промени имена у Северна Македонија, који би, у случају да буде успешан, требало да буде потврђен уставним променама до краја ове године, што је основни услов за македонске интеграције у ЕУ и НАТО.

Влада Македоније је, како је истакао Заев, "посвећена организовању фер, демократских и транспарентних услова за реализацију за демократско изјашњавање грађана".

Заев је Меркелову информисао и о томе да македонска влада "продужава активно са реформским напорима који воде у правцу испуњавања услова из закључака Европског савета из јуна ове године", који су међу условима за почетак преговора са ЕУ.

То се, како је истакао, посебно односи на владавину права, борбу против корупције и криминала, као и реформе јавне администрације и обавштајних служби.

Немачка канцеларка је, додаје се, дала подршку "напорима Владе и друштвено-политичке јавнности у Макдонији за јачање европских и атлантских перспектива грађана Македоније".

Премијер Заев и канцеларка Меркел су, наводи се, разговарали и о конкретним корацима повећања економске сарадње две државе, као и о другим актуелним билатераним и регионалним питањима.

Јоханес Хан: Референдум у Македонији избор између ЕУ и изолације

Европски комесар за добросуседску политику и проширење Јоханес Хан каже да жали због недостатка националног јединства у Македонији у вези с референдумом о споразуму са Грчком и позива грађане да искористе своје право како би обликовали своју и будућност своје земље.

Хан је у интервјуу агенцији МИА рекао да је референдум могућност за грађане да изаберу између европске будућности и изолације.

"То је избор између европске будућности која ће донети конкретну корист за грађане попут владавине права, повећаног привлачења страних инвеститора, самим тим и боља радна места, већи животни стандард, и пута који води у изолацију, стагнацију и пропуштање јединствене прилике за унапређење и напредак у кључним областима", рекао је Хан.

Како је навео, референдум је и избор између старог националистичког концепта и прихватања будућности са реформама и са коначним исходом – чланством у ЕУ и НАТО-у.

"На грађанима је да одлуче о својој перспективи са свим конкретним користима за грађане и томе да ли ће се њихов животни стандард повећавати или не", закључио је Хан.

Кад је реч о споразуму између Грчке и Македоније о имену, Хан је подсетио да су тај документ прихватиле ЕУ и читава међународна заједница као "историјски пробој" који отвара пут решавању спора који је трајао скоро три деценије и који је представљао главну препреку за чланство у ЕУ и НАТО бившој југословенској Републици Македонији.

"Решеност влада обе државе да реше овај спор заслужује поштовање. Омогућен је јер су се лидери фокусирали на будућност уместо на прошлост, што је у интересу грађана и будућих генерација", рекао је Хан.

Додао је да би грађани требало да буду свесни последица њихове одлуке на референдуму, будући да ће исход обликовати будућност земље.

"Грађани би требало да пажљиво анализирају који су мотиви разних кампања, те које су које су последице гласања, како би могли да донесу праву одлуку", закључио је Хан.

Влада Македоније одвојила 1,3 милиона евра за пропагандну кампању референдума

Влада Македоније одлучила је данас да издвоји 80 милиона денара (1,3 милиона евра) за пропагандну кампању за референдум о имену те државе, који ће бити одржан 30. септембра.

Како је саопштено новац из текуће буџетске резерве биће "стављен на располагање за спровођење кампање на основу плана Собрања Македоније, које је овлашћени предлагач референдума".

Македонски парламент ће, како је договорено данас на координационој седници странака којој једино није присуствовао опозициони ВМРО ДПМНЕ, формирати Координационо тело за спровођење референдума и пропаганде.

Њиме ће руководити председник парламента Талат Џафери, а чланови ће бити његови потпредседници и шефови посланичких група парламентарних политичких партија.

Новац намењен за пропаганду ће, како је договорено, моћи да користи свих 120 посланика, без обзира на то да ли се залажу за Договор са Грчком, који предвиђа промену имена државе у Северна Македонија, да ли су против или су за бојкот референдума.

Македонска влада је одвојила и додатних 6.500 евра из редовног буџета, за сопствену кампању на друштвеним мрежама којом жели да градјанима објасни предности Договора са Грчком, чије је потпуну спроводјење основни услов за ЕУ и НАТО интеграције.

Подршку македонско-грчком договору у решавању тродеценијског спора око имена, осим владине коалиције око СДСМ и ДУИ, пружају и мање парламентарне партије Албанаца.

Највећа македонска опозициона партија ВМРО ДПМНЕ, која свакодневно критикује договор са Грчком, још није изнела званични став о томе да ли ће подржати или бојкотовати референдум, најављујући да ће то урадити 15. септембра.

Према медијским информацијама, у тој странци су подељени око питања референдума, а претходне седмице је смењено 15 функционера који су се изјаснили да одржавање референдума треба подржати.

Против Договора који је влада Зорана Заева постигла са Грчком, јасно су се изјаснили председник Македоније Дјордје Иванов и група мањих ванпарламентарних странака и удружења који се залажу за бојкот, предводјене проруском партијом Јединствена Македонија.

Глас јавности / Бета, Танјуг / од 23.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR