Glas Javnosti

Najtoplija zemlja trenutno u svetu: Opake vrućine, prete im i požari

Svet
Autor: Glas javnosti

Delove Zapadne Australije zahvatio je ekstremni toplotni talas, koji je povećao rizik od požara

Delove Zapadne Australije zahvatio je ekstremni toplotni talas, koji je povećao rizik od požara.

Australijski Zavod za meteorologiju predviđa da će u pojedinim oblastima tokom vikenda temperature preći 40 stepeni Celzijusa.

U rudarskom gradu Paraburdu, u regiji Pilbara, oko 1.500 kilometara severno od glavnog grada Perta, za danas je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stepeni Celzijusa, što je, prema podacima meteorologa, oko šest stepeni više u odnosu na prosečne maksimalne vrednosti temperature za januar.


Ipak, za danas najavljena temperatura u Paraburduu je za skoro 4 stepena niža od najviše ikada izmerene maksimalne temperature u Australiji od 50,7 stepeni Celzijusa, koliko je izmereno 13. januara 2022. godine na aerodromu Onslov u regiji Pilbara.

Zbog visokih temperatura meteorolozi upozoravaju na povećan rizik od izbijanja požara u toj asutralijskoj regiji.

Ovog meseca australijski vatrogasci su se već borli sa požarom u blizini Perta, koji je izbio usled visokih temperatura, a deo građana bio je primoran da se evakuiše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenju sa "crnim letom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe.

Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR