Glas Javnosti

Trećina dece u Severnoj Makedoniji ima problem sa gojaznošću

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Skoro trećina dece uzrasta od šest do deveg godina u Severnoj Makedoniji živi sa povećanom telesnom težinom ili gojaznošću, objavio je danas državni Institut za javno zdravlje.

U saopštenju instituta se navodi da „30,5 odsto dece uzrasta od šest do devet godina Severnoj Makedoniji živi sa povećanom telesnom težinom ili debljinom, a da 13,8 odsto od njih živi sa debljinom ili ekstremnom debljinom“.

Precizira se da je debljina češća kod dečaka nego kod devojčica, kao i da većina dece koja imaju povećanu telesnu težinu i gojaznost žive u urbanim sredinama.


​“Ishrana sa visoko prerađenom i energetski bogatom hranom je značajan faktor koji doprinosi razvoju povećane telesne težine kod dece“, piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje Severne Makedonije povodom Svetskog dana borbe protiv gojaznosti koji se obeležava 4. marta.

​Prama tom institutu (iph.mk/mk/news/index/1215), 28,4 odsto odraslih u Severnoj Makedoniji živi sa gojaznošću, a debljina kod odraslih porasla je za 13,6 odsto, a kod dece i adolescenata za 7,4 odsto u poređenju sa 1990. godinom.

Dodaje se da se trendovi povećane telesne težine i gojaznosti kod dece u Severnoj Makedoniji održavaju stabilno na visokom nivou.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR