Glas Javnosti

TRESE SE SKOPLJE! Pao premijer, a ovo čeka Severnu Makedoniju

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Premijer Severne Makedonije, u ostavci, Zoran Zaev sazvao je za danas sastanak sa potpredsednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade.

Makedonski Ustav u slučaju ostavke, smrti i trajne sprečenosti premijera da obavlja tu funkciju povlači za sobom ostavku Vlade.

 

Prema Ustavu, Vladi prestaje mandat raspuštanjem Skupštine, ali ona ostaje na funkciji do izbora novog izvršnog organa.

Skupštinski Poslovnik,  predviđa da Vlada i premijer mogu podneti ostavku, koja se dostavlja predsedniku Skupštine u pisanoj formi i može biti obrazložena.

- Skupština na narednoj sednici, bez pretresa, utvrđuje da predsedniku vlade, Vladi ili ogranku vlade prestaje mandat danom održavanja sednice - prenosi MIA.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik vladajuće SDSM juče je, posle poraza koji je ta partija pretrpela na lokalnim izborima na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku na obe funkcije.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije, najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE je u drugom krugu osvojila gradonačelničke mandate u 20 opština, SDSM u sedam, DUI u sedam, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa po dva mesta, a DPA, GROM i Koalicija LDP-DOM po jedno gradonačelničko mesto, prenosi agencija MIA.

U drugom krugu pobedili su i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržavaju VMRO-DPMNE i Koalicija, nezavisni kandidat Maksim Dimitrijevski u Kumanovu i nezavisni kandidat u Debarci Zoran Nogačeski.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR