Glas Javnosti
posta

Severnoj Makedoniji postavljen ULTIMATUM: 'PREMIJER ALBANAC ILI NEMA VLADE'

Makedonija
Autor: Glas Javnosti

Albanska Demokratska unija za integracije, nešto manje od mesec dana pred vanredne parlamentarne izbore, upozorila je makedonske stranke da neće pristati na formiranje nove vlade, ukoliko se na njenom čelu ne bude nalazio Albanac.

To je rekao neimenovani zvaničnik partije Alija Ahmetija, najavljujući da će lider stranke ime kandidata za premijera objaviti prvog dana kampanje.

-Ukoliko Zaev ili Mickoski odbiju ponudu, a DUI osvoji najviše glasova među albanskim strankama, vlada neće biti formirana. Uslediće politička kriza i novi izbori- rekao je funkcioner Demokratske unije za integracije.

Lider vladajuće Socijaldemokratske stranke, Zoran Zaev unapred je odbio zahtev Ahmetijeve partije, navodeći da ovaakav potez predstavlja ultimatum, kojim DUI zatvara vrata buduće koalicije.

Protiv Ahmetijevog predloga izjasnio se i prvi čovek Alijanse za Albance, Zijadin Selja.

-Vreme je za prvog Albanca na mestu premijera Severne Makedonije- rekao je lider Demokratske unije za integracije.

Iako Ahmeti nije pominjao imena, albanski mediji u Severnoj Makedoniji navode da će njegov kandidat za mesto šefa vlade biti Ljazim Destani.

-DUI nema legitimitet da govori o potrebama građana. Njihovih 18 godina obeležila su neispunjena obećanja, skandali, laži i manipulacije- rekao je predsednik Alijanse za Albance, Zijadin Selja.

Izjava lidera Alijanse za Albance, koja je kao i DUI bila deo vladajuće koalicije na čijem su se čelu nalazili socijaldemokrate Zorana Zaeva, usledila je pošto je Ali Ahmeti rekao da je vreme za Albanca na čelu vlade Severne Makedonije.

Selja je, istovremeno, podsetio da je Ahmeti propustio sednicu parlamenta na kojoj je potvrđen izbor Taljata Džaferija na mesto predsednika Sobranja. Izbor prvog Albanca na ćelo parlamenta pratila je serija incidenata, koje su organizovale pristalice VMRO-DPMNE.

Jednako oštar prema Ahmetiju bio je i Zoran Zaev, koji je rekao da DUI neće biti deo buduće vladajuće koalicije, ukoliko zahtev Ahmetija bude da njegova stranka dobije mesto premijera.

Suštinski, Demokratska unija za integracije, nastala demilitarizacijom Oslobodilačke nacionalne armije posle potpisivanja Ohridskog sporazuma 2001. godine, bila je deo svih vladajućih koalicija od trenutka kada je prvi put izašla na izbore.

Na poslednjim izborima, pak, čak 70.000 Albanaca glasalo je za SDSM, odnosno svega oko 12.000 manje nego za Ahmetijevu stranku, što je izazvalo pometnju na albanskoj političkoj sceni.

Vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji zakazani su za 15. juli.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR