Glas Javnosti

"Северна", "Горња" или "Нова"? Грчка и Македонија нису никада били ближе решењу када је реч о имену ове балканске државе

Makedonija
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 30.05.2018.

Као најизвесније ново име Македоније се помиње "Република Северна Македонија", али се и даље не искључује могућност да то буде "Горња" или "Нова Македонија".

Атина и Скопље никада нису били ближе постизању договора о новом имену Македоније, а у недостатку званичних информација грчки и македонски медији пишу да правници УН, посредника у тим преговорима, заједно са правним тимовима министарстава спољних послова двеју страна, већ раде на тексту споразума.

Као најизвесње ново име те бивше југословенске републике се помиње "Република Северна Македонија", али се и даље не искључује могућност да то буде "Горња" или "Нова Македонија".
Шеф македонске дипломатије Никола Димитров је, како преносе медији, одбацио да ново име садржи појам "Крушево", а грчка страна ње прихватила македонски предлог да ново име буде "Република Илинденска Македонија".

Истовремено у Атини и Солуну и у другим грчким градовима за 6. јун, су најављени нови протести опозиције за "заштиту македонског наслеђа". Реч је пре свега о делу грчке опозиције и невладиних организација, које се противе да у новом имену буде употребљен појам "Македонија".

Скопски портал 24.к, такође, данас пише да је Република Северна Македонија најизвесније решење за ново име Македоније. Према писању скопског портала Телма, није искључено да ће се Ципрас и Заев данас чути телефоном како би потврдили коначно решење, пре њиховог планираног сусрета у Преспи, где би требало да озваниче споразум у 11 тачака.

Ново име Македоније била је тема јучерашњег састанка грчког шефа дипломатије Коцијаса са немачким колегом Хеико Масом, са којим је разговарао након што је заједно са македонским колегом Димитровим боравио у Бриселу, где су имали сусрете са више европских званичника. Коцијас је новинарима у Берлину, након разговора са Масом, рекао да спор око новог имена Македоније мора бити решен и да је решење у интересу обеју држава.

"Решавање спора је у интересу Грчке, не само у интересу нашег северног суседа. Мој колега Никола Димитров и ја смо учинили све што је било у нашој моћи и сада се том темом баве радне групе", рекао је Коцијас.

Иначе, подршку решењу 27 година дугог спора око имена Грчке и Македоније, дао је и званични Берлин. Претходно подршку решењу спора дали су високи званичници ЕУ, Јоханес Хан, Федерика Могерини, као и министар Михаел Рот.

Портал Телма објавио је раније да ће Македонија сакако у јуну добити датум за отпочињање преговора о прикључењу ЕУ и позив за прикључење НАТО-у, под условом да се споразум о томе донесе до краја ове године, чему се противи грчка опозициона Нова демократија.

И док је опозиција у Грчкој веома ангажована око овог питања, македонски председник Ђорђе Иванов и најутицајнија ВМРО-ДПМНЕ тврде да немају никаквих информција о току преговарацког процеса.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR