Glas Javnosti

PLAČ, KUKNJAVA, VRISCI! U garežu izgorele kovid bolnice u Tetovu NA ISTOM KREVETU PRONAĐENE MAJKA I ĆERKA, prepoznali ih po jednoj stvari

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Najmanje 14 osoba stradalo je u požaru, koji je sinoć zahvatio improvizovanu, privremenu kovid bolnicu u centru makedonskog grada Tetova.

Stravičan požar u montažnoj kovid bolnici u Tetovu odneo je sinoć čak 14 života, a među žrtvama su bile i majka i ćerka čija su ugljenisana tela jedno do drugog pronašli članovi EBR-a koji su učestvovali u gašenju požara.

 Sa jednim od članova EBR-a koji je prvi ugledao jeziv prizor razgovarala je reporterka "Dojče Velea" Arbnora Mehmeti.

- Ćerku i majku smo pronašli spaljene u krevetu jednu do druge. Pošto su tela potpuno izgorela, primetili smo po kosi i ogrlici da se radi o mladoj devojci i njenoj majci. Kada smo uzimali tela, pazio sam da ne izgubim devojčinu ogrlicu, kako bi je porodica zapamtila - rekao član EBR-a.

 

Prepoznavanje tela poginulih u jezivom požaru biće veoma teško.

- Sva tela su spaljena, a jedino što nije ostalo spaljeno u njihovim telima bili su aparati za disanje - istakao je član EBR -a kako je prenela na "Fejsbuku" Mehmeti.

 

- Ti nesrećni ljudi otišli su da traže spas od opake bolesti, a našli smrt u najtežim mogućim mukama. Severna Makedonija je u šoku, cela zemlja tuguje, a javnost traži odgovore i krivce", priča za „Blic“ makedonski novinar Ivica Adamoski dan posle požara u tetovskoj bolnici koji je odneo 14 života.

- Prizori su bili jezivi. U požaru je povređeno još 12 pacijenata i pitanje je šta bi sa njima bilo da u vatru nisu jurnuli hrabri tetovski vatrogasci koji su iz zapaljene bolnice iznosili mrtve i izvlačili žive - kaže Adamoski.

Iako se radi o tragediji velikih razmera, mnogo toga je još što javnost očekuje, a vlasti ne saopštavaju.

- Jedino je gradonačelnica Tetova rekla da se radi o velikoj nesreći, dok su premijer Zoran Zaev i ministar zdravlja Venko Filipče odbili da daju izajve. U toku je istraga, na licu mesta su brojne ekipe, koje pokušavaju da utvrde kako je došlo do požara. Istražitelji saslušavaju medicinsko osoblje, povređene pacijente, pregledaju video kamere. Zna se, a to je ispričao i jedan od vatrogasaca koji su prvi stigli na lice mesta, da je požar izbio u unutrašnjem delu bolnice i da, kada je intervencija počela, spoljne strane nisu još gorele - prenosi naš kolega.

Tetovska kovid bolnica nalazila se u krugu Opšte bolnice, smeštene u centru grada. Adamoski priča da je pre nekoliko meseci napravljena za kratko vreme posle čega je tehnički direktor ukazao na određene propuste. Ipak, on je posle požara kazao da ti propusti nisu mogli izazvati požar. U trenutku nesreće u njoj se nalazilo 26 pacijenata, najverovatnije iz Tetova i okoline.

- Požar je prijavljen u 21.05, a ugašen je u 21.45. U gašenju je učestvovalo 30 vatrogasaca sa sedam vozila. Sa okolnih zgrada čuli su se vrisci, plač, kuknjava, neki od stanara su izašli napolje i pokušavali da pomognu vatrogascima. Svo medicinsko osobolje je uspelo da se evakuiše iz zapaljenog objekta. Identitet stradalih i kakvog su bili zdravstvenog stanja za sada nije saopšten, a samo se može pretpostaviti da se radilo o težim pacijentima kojima bolest nije dozvolila da pobegnu - nastavlja Ivica Adamoski.

U Tetovu je od jutros trodnevna žalost, a tokom dana ona je proglašena na celoj teritoriji Severne Makedonije.

 - Širom države danas vlada mukla tišina, jeza, šok, građani su revoltirani. Identitet žrtava još uvek nije saopšten mada su se pred tetovskom bolnicom, odmah pošto je vest o požaru prostrujala gradom, počeli sakupljati i članovi porodica pacijenata koji su se lečili u kovid bolnici. Počela je obdukcija i identifikacija tela stradalih - kaže Adamoski.

EksplodirTRala boca sa kiseonikom

Požar je uzrokovala eksplozije boce sa kiseonikom, nakon čega se vatra brzo proširila unutar zgrade, rekao je zamenik vatrogasnog komandanta Tetova Saso Trajcevski.

Iz javnog tužilaštva Severne Makedonije navode da među stradalim za sada nema medicinskog osoblja, kao i da je naložena obdukcija i identifikacija tela žrtava. Vlada je saopštila da će prihvatiti stranu ekspertsku pomoć u istrazi nesreće.

Iz Ministarstva zdravlja Severne Makedonije navode da je modularna kovid bolnica u Tetovu izgrađena po najvišim medicinskim i bezbednosnim standardima. Povodom informacija u medijima i na društveni mrežama da su propusti u izgradnji doveli do požara, iz resornog ministratstva navode da su svih 19 modularnih bolnica u državi tipski objekti građeni po najvišim standardima i da imaju sve potrebne elemente zaštite.

 Ova tragedija dogodila se u vreme proslave 30 godina od proglašenja nezavisnosti Severne Makedonije, koja je obeležena vojnom paradom u Skoplju.

 (Glas javnosti/ Blic)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP