Glas Javnosti

OSUĐEN BIVŠI PREMIJER MAKEDONIJE: Nikola Gruevski će robijati sedam godina

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Sud u Skopolju osudio je danas bivšeg makedosnkog premijera Nikolu Gruevskog na sedam godina zatvora u postupku u kojem je optužen da je prisvojio 1,3 miliona evra od stranke na čijem čelu je bio i da je novac koristio za kupovinu atraktivnog gradjevinskog zemljišta.

U slučaju nazvanom „Placevi na Vodnom“ Gruevski, koji uživa poltički azil u Budimpešti, u odsustvu je nepravosnažno osudjen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina i novčanu kaznu od 3.200 evra.

Nikola Gruevski je u novembru 2018. pobegao u Madjarsku da bi izbegao odlazak na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u drugom sudskom postupku i u Budimpešti je odmah dobio politički azil, a u Skoplju se protiv njega vodi još nekoliko krivičnih postupaka. Pored Gruevskog u slučaju „Placevi na Vodnom“ su kao pomagači bili optuženi njegov kum Risto Novačevski, rodjak Gruevskog i bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev, za koga se smatra da je jedan od najbogatijih Makedonaca, njegova majka Ratka Kamčeva i Nenad Josifović.


Sud je Mijakova osudio na jednu godinu i tri meseca zatvora, Jordana Kamčeva na jednu godinu, Novačevski i Josifović su uslovno osudjeni na po dve godine, dok je Ratka Kamčeva oslobodjena zbog zastarelosti krivičnog dela.

Sudjenje je trajalo devet meseci, a sud je odredio da imovina nastala krvičnom delom bude konfiskovana.

Državno tužilaštvo je u slučaju "Placevi na Vodnom" optužilo Gruevskog da je uzeo 1,3 miliona evra od novca koji je kao donacije dobila VMRO DPMNE, a potom kupio imovinu u Skoplju i Kruševu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR