Glas Javnosti

NIŽE CENE: Gorivo u Severnoj Makedoniji POJEFTINILO zbog smanjenja POREZA i AKCIZA

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Na pumpama u Severnoj Makedoniji benzin je od ponoći jeftiniji za 6,5 denara, a dizel za devet denara po litru, zbog smanjenja akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV) na goriva.

Prema novom cenovniku, litar "eurosupera BS 95" je 86,5 denara, "eurosupera BS 98" koša 88,5 denara, a "eurodizel" 88 denara. Jedan evro je 61,7 denara po srednjem kursu.

Parlament Severne Makedonije je u petak pred ponoć, na predlog vlade Dimitra Kovačevskog, usvojio izmene zakona o PDV i o akcizama, kojim su smanjene stopa poreza na gorivo sa 18 na 10 odsto i akcize u zavisnosti od srednje berzanske cene.Izmenama zakona o PDV ukinut je taj porez na hleb, šećer, brašno – tip 400, suncokretovo jestivo ulje, trajno mleko, sveže meso, pirinač i jaja i do kraja godine produžena primena povlašćene poreske stope za struju gradjanima od pet odsto, koja je 1. jula trebalo da bude povećana na 10 odsto.

To smanjenje poreza i akciza je deo paketa vlade Severne Makedonije za zaštitu životnog standarda i ekonomsku stabilnost privrede. Taj paket je ukupno vredan 400 miliona evra, od čega je 100 miliona evra odricanje planiranih prihoda, a 300 miliona evra budžetski rashodi, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP