Glas Javnosti

Fon der Lajen: Narod Makedonije ime Evropu u srcu

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Najveći deo napretka Ukrajine u reformama EU je postignut jer narod ima Evropu u svojim srcima i mislima, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom govoru na desetom Atinskom demokratskom forumu, dodajući da isto važi i za prijatelje u Albaniji. , u Makedoniji i širom Zapadnog Balkana, kao i za Moldaviju i Gruziju, koje su takođe zatražile ulazak u EU, javio je dopisnik MIA iz Atine.

Fon der Lajen je detaljno govorila o demokratiji i demokratskim vrednostima, uz napomenu da je ruski napad na Ukrajinu „rat autokratije protiv demokratije“, ali i izrazila duboko uverenje da će „demokratija pobediti“. Ona je naglasila i da vetar promena duva širom Evrope.

On je rekao da su sve demokratije „delo u toku, uključujući i unutrašnjost EU, izgrađeno na obećanju jedinstva u različitostima“ i dodao da to obećanje još nije u potpunosti ostvareno.

On je govorio o četiri prioriteta koji zahtevaju fokus: nove pretnje, višestruke krize, pokušaji novih granica i buduće generacije.

Povodom novih pretnji, on je rekao da "vojni brodovi i vojnici više nisu jedino oružje u rukama stranih autokrata", već dezinformacije, kao i sajber napadi, koji su "takođe deo njihovog rata protiv demokratije".

Povodom višestrukih kriza, podsetio je na pandemiju, zdravstvenu krizu i uspešnu nabavku vakcina, osvrnuo se na reakciju Unije „brzinom svetlosti na ruski napad na Ukrajinu, sa najvećim paketom sankcija u istoriji” i rekao da „demokratije mogu postići rezultat ako se ponašamo ujedinjeni“.

-Putinov napad na Ukrajinu je pokušaj da se promeni tok istorije i zaustavi dug put demokratije, naglasio je predsednik EK, objašnjavajući treći prioritet i dodao da se ne radi samo o ratu Rusije protiv Ukrajine, već i o niz drugih demokratija u svetu.

Kao četvrti prioritet istakao je da "nikada ne treba zaboraviti da naše demokratije pripadaju budućim generacijama"- prenose novamakedonija.com.mk

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR