Glas Javnosti

Albanci krenuli u osvajanje Makedonije: Iznad Skoplja osvanula svetleća poruka na Albanskom, žele mesto premijera (VIDEO)

Makedonija
Autor: Glas javnosti

U tvrđavi Kale iznad Skoplja tokom vikenda osvanula je svetleća reklama kojom se traži da Albanac postane premijer Severne Makedonije.

Svetleću reklamu s natpisom 'Pse jo?' (Zašto ne?) napisanu na albanskom jeziku postavila je najveća albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) u sklopu inicijative za prvog premijera Albanca u Severnoj Makedoniji. Fotografiju i snimak političke poruke objavio je na društvenim mrežama jedan od čelnika DUI-ja i zastupnik u makedonskom Sobranju Artan Grubi. Pozicija postavljene reklame pomno je odabrana jer se vidi s više skopskih lokacija, a pojedini mediji ukazuju na to da ju je albanska stranka ilegalno postavila.


Predizbornu inicijativu predsednika DUI-ja Alija Ahmetija za prvog Albanca na poziciji makedonskog premijera svakodnevno promovišu albanski političari, a u subotu je to učinio i aktuelni makedonski ministar obrazovanja Arber Ademi izjavivši da će to biti uslov njegove stranke za formiranje koalicijske vlade. Ahmetijevu ideju prvi je odbacio Zoran Zaev, donedavni premijer i čelnik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), s kojim je DUI partner u vladi, a naišla je i na negativne reakcije ostalih albanskih stranaka koje svetleću reklamu smatraju marketinškim trikom.

Albanci su druga po veličini etnička grupa u Severnoj Makedoniji. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, čine više od 25 posto makedonskog stanovništva. Albanska manjina koncentrirana je u zapadnim, sjeverozapadnim i središnjim dijelovima Sjeverne Makedonije te na Ohridskom jezeru na jugozapadu zemlje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR