Glas Javnosti

Zemljotres tresao Zagreb, seizmolozi strahuju od potresa 30 PUTA JAČEG nego onaj u martu

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Noćas u 2.37 sati još jedan slab zemljotres pogodio je Zagreb.Prema prvim informacijama EMSC-a, potres je bio jačine 2,2 stepena prema Rihteru, a epicentar zemljotresa bio je u Kašini, severoistočno od glavnog grada Hrvatske.

U Zagrebu su noćas i jutros zabeleženi slabiji zemljotresi, a mnogi stanovnici hrvatskog glavnog grada su u trajnom strahu od novog velikog podrhtavanja tla, piše portal Indeks.

Razorni zemljotres koji je u martu ostavio veliku materijalnu štetu promenio je život stanovicima Zagreba, a Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe da se relaksacija tla i manji zemljotresi mogu nastaviti.

Fiket je upozorio i da postoji mogucnost da Zagreb pogodi i jači zemljotres od onog u martu, jer, kako je objasnio, “koliko god da su posledice bile drastične, to, nažalost, nije maksimalna energija koju se u zagrebačkom području može očekivati da bi se mogla osloboditi".

- Za zagrebačko područje to je 6,3 do 6,5 po Rihteru. To je tridesetak puta jače od potresa 22. marta. Za dubrovačko područje je to oko sedam stepeni - rekao je Fiket.

Hrvatska seizmološka mreža sastoji se od samo 17 stalnih stanica, dok na primer, Italija ima hiljadu, Slovenija 50 takvih stanica.

- Jednostavno se radi o tome da smo država koja ima nezahvalan oblik i da bi se moglo kvalitetnije pokriti teritorija, treba nam gusta mreža stanica, za koje nemamo sredstava -  naglasio je Fiket i dodao da bi takva gusta mreža rešila dva problema.

- Automatska lokacija koja je onda mnogo kvalitetnija i dežurne službe civilne zaštite dobijale bi tačnu informaciju o trenutku i mestu nastanka potresa. A drugi je da se prikuplja značajno veći broj podataka slabih podrhtavanja, što bi nam pomoglo da saznamo više o seizmičnosti Hrvatske i da donesemo neke kvalitetnije zaključke - istakao je Fiket.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR