Glas Javnosti

ZAVRŠENA SAGA O DRONU KOJI JE PAO U ZAGREBU: Hrvati optuživali RUSE ali tek sad je ŠOK!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Dovršena je istraga o padu letelice-drona u Zagrebu pre nešto više od mesec dana. Letelica je po svemu sudeći - ukrajinska.

Kako je rečeno na današnjoj pres konferenciji u Zagrebu, bespilotna letelica koja je pala na Zagreb 10. marta nosila je aviobombu i eksplodirala je prilikom udara o tlo, ali u njoj nije bilo vojnog eksploziva.


Reč je o aviombombi OFAB 100-120 i upaljaču AVU-ET 350F postavljenom na prednji deo aviobombe.Glavni veštak Ivana Bačić saopštila je da nisu uočeni tragovi vojnog ni privrednog eksploziva. Originalna aviobomba trebalo bi sadržava 40 do 46 kilograma vojnog eksploziva TNT-a. Veštak je utvrdila da je nesumnjivo došlo do eksplozija i da je u u aviobombi bila je "visokoenergetska, ali nekonvencionalna masa koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena, što onemogućava njenu identifikaciju".

Državni tužilac Jurica Ilić je zatim naglasio da se radi o "teškom krivičnom delu protiv opšte bezbednosti".


Na konferenciji je rečeno da je letelica imala brzinu od 860 do 950 km/h, visinu je držala 1.341 metar sve vreme i konstantan kurs od 244 stepena. U hrvatski prostor ušla je u 22.57 sati, rečeno je predstavnicima medija ali niko nije objasnio kako je moguće da dron uđe u vazdušni prostor Hrvatske sa aviobombom i da to niko ne primeti.

Na pitanje da li je letelica bila u nameri da ubije nekoga moglo se čuti da sigurno sa aviobombom nije bila namenjena za izviđanje.


Ono što je sve šokiralo je tvrdnja da je reč o letelici proizvedenoj u Sovjetskom Savezu i što je letelica imala boje - Ukrajine, odnosno "jasnu žutu i plavu boju novijeg datuma".

Na kraju je rečeno da se ne može jasno utvrditi da li je letelica imala nameru da izvrši napad na Zagreb.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR