Glas Javnosti

ZASTAVE NA POLA KOPLJA: U Hrvatskoj proglašen DAN ŽALOSTI

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Nakon serije zemljotresa koji su srušili Petrinju i Sisak i sa saobom odneli živote građana pronašenih u ruševinama u Hrvatskoj je 2. januar proglašen Danom žalosti.

Od ponoći je poče Dan žalosti u znak sećanja na žrtve zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju. Hrvatska Vlada je na sednici u sredu proglasila 2. januar Danom žalosti u Hrvatskoj i otvorila račun za pomoć stradalima.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim državnim i lokalnim institucijama, kao i na zgradama u kojima je sedište ili se obavlja delatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu delatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku delatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obeležavanju Dana žalosti, tako što će emitovati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obeležavanju tog dana.

U potresu jačine 6,2 stepena po Rihterovoj skali koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, a više od 20 je povređeno. Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktično celi centar Petrinja, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje.

Šteta je ogromna u Sisku gđe je jako oštećena tamošnja bolnica. Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život. Prema dosadašnjim procenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2.000 objekata.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR