Glas Javnosti

Zagreb: “Drive-in testiranje”, za bris manje od minuta

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

U Hrvatskoj su pronašli rešenje kako da ubrzaju proces testiranja građana na koronavirus, ali i da istovremeno zaštite medicinske radnike. U Zagrebu je uvedeno takozvano "drive-in testiranje", ali se i do njega dolazi istim putem, sa uputom.

Drive-in, ali ne za kupoviu hrane, niti za čišćenje automobila. U svega nekoliko sekundi, građani se, u svojim automobilima ili pak u taksijima – mogu testirati na koronavirus. Svi koji dođu moraju nositi zaštitne maske, ali ne mogu se svi testirati.

“Lekar opšte medicine ili porodični lekar dojavi epidemilologu, iako i oni sami mogu uputiti pacijenta, mi imamo formirane liste, dobijemo ih uveče, onih ljudi koji su prema indikacijama Kovid ambulanti, odnosno lekara epidemiologa upućeni kod nas u taj drive-in sistem. Čekiramo kod ulaza, vidite da sad dolazi pacijent”, objašnjava Jasmina Vraneš, šef Službe za kliničku mikrobiologiju Zavoda za javno zdravtsvo “Dr. Andrija Štampar”.

Osim što na drive in testiranje možete doći autom, možete doći i peške. Testiranje traje svega nekoliko sekundi.

Ovakvu dijagnostiku prvi je uveo Zavod za javno zdravtsvo “Dr. Andrija Štampar” kako bi se ubrzalo dijagnostifikovanje i povećao broj testiranih osoba. Kvalitet testova, tvrde stručnjaci, neupitan je.

“Svi su zvali i pitali kakav je to drive-in brzi test. Nije brzi test, test je opet tri i po sata, ali je najbolji mogući. Zahvaljujući Gradu Zagrebu mi imamo osigurane testove u velikim količlinama za naše građane, u doba ogromne nestašice testova to je strašna stvar”, rekla je Vraneš.

Ovakav sistem dnevno može obraditi 300 ljudi, a koliko ih je drive-in tehnikom testirano u samo jednom danu?

“Juče smo odradili vrlo malo, oko 30 uzoraka i bilo je pet pozitivnih, ali od danas do sutra ja cenim da ćemo imati preko 25, 30 pozitivnih uzoraka”, kaže Zvonimir Šostar, direktor Zavoda.

Umesto kontejnera u gradskim zavodima kroz koje su građani morali proći da bi najpre došli do administracije gde bi ostavljali podatke, a potom i do epidemologa koji bi uzimali briseve, sada kroz prozor automobila, a da ne izlaze, u par sekundi obave testiranja.

Bio vam test pozitivan ili negativan, u roku od 24 sata na kontakt koji ste naveli, nazvaće vas dežurnna epidemiološka služba ili porodični lekar i obavestiti vas o nalazu.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR