Glas Javnosti

ЗАГРЕБ: Бившем хрватском председнику Санадеру две и по године затвора и враћање пола милиона евра због ратног профитерства

Hrvatska
Autor: Глас јавности / слободнаевропа / од 22.10.2018.

Иво Санадер данас је на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за узимање провизије у поновљеном суђењу у предмету "Хипо".

За злоупотребу положаја заменика министра спољних послова и ратно профитерство казна износи 2 године и шест месеци, а мора вартити и 3,6 милиона куна (нешто мање од пола милиона евра).

У афери Хипо УСКОК Санадер се теретио да је средином 90-их као тадашњи заменик министра спољних послова примио 3,6 милиона куна провизије од аустријске Хипо банке приликом исхођења кредита за хрватска велепосланства.

Оптужен је за казнено дело злоупотребе положаја и власти, односно за ратно профитерство. На првом суђењу Санадер је крајем 2012. био проглашен кривим и осуђен на три и по године затвора, а Врховни суд му је ту казну смањио за пола године.

Уставни суд Хрватске укинуо је ту правоснажну пресуду, сматрајући да у првом реду није довољно образложено питање могућег наступања застаревања, као ни ратно профитерство.Иво Санадер данас је на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за узимање провизије у поновљеном суђењу.

 

Глас јавности / слободнаевропа / од 22.10.2018.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR