Glas Javnosti

ZA SVE IM KRIVI SRBI: Hrvatska SOA objavila da je okruženje nestabilno jer je i dalje prisutan "VELIKOSRPSKI EKSTREMIZAM"

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija objavila je za prošlu godinu izveštaj u kom se navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske nestabilne i da je razlog opet Srbija.

Kako se tvrdi u izveštaju, "velikosrpski ekstremizam" manifestuje se negiranjem teritorijalne celovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske, ali i, kako se navodi, "drugih država susedstva, poput Kosova, BiH i Crne Gore".

Tvrdi se i da "velikosrpski ekstremizam promoviše i poruke protiv širenja Evropske unije i NATO-a na jugoistok Evrope, uz isticanje privrženosti Rusiji".

"Ovaj ekstremizam se javno manifestuje kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenjem drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli", navodi se u izveštaju.

Rascep u Crnoj Gori

Što se tiče Crne Gore, SOA ocenjuje da situaciju u toj zemlji obeležava društveni rascep između "prozapadnih suverenističkih snaga" i "prosrpskih snaga" koje su, kako tvrdi, "ujedno protiv članstva Crne Gore u NATO i za snažnije vezanje Crne Gore uz Rusiju".

U izveštaju se navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske i dalje nestabilne i da su ta područja još opterećena brojnim bezbednosnim, političkim, ekonomskim i društvenim izazovima.

Verski i nacionalni ekstremizam

Tvrdi se i da verski i nacionalni ekstremizam i dalje opterećuje društva država jugoistočnog susedstva Hrvatske.

"Radikalno tumačenje islama u državama jugoistočnog susedstva i dalje je prisutno. Postojanje enklava u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, predstavlja bezbednosni rizik", ocenjuje SOA.

Kako navodi, dodatni bezbednosni rizik predstavlja i povratak "džihadista" iz Sirije/Iraka u matične države od kojih su brojni na ratište, kako navodi, otišli iz navedenih enklava.

U izveštaju se upozorava da bi ove dve pojave mogle da utiču na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama.

SOA tvrdi da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj, ali ne navode konkretno o kome je reč, već samo da je reč o "državama koje s RH imaju otvorena pitanja ili ju vide kao suparnika ili sigurnosno-politički izazov".

Situacija u BiH

SOA navodi i da položaj Hrvata u BiH u političkom smislu obeležava nastojanje da se ispune svi elementi koji ga čine konstitutivnim narodom i da se postigne, ustavom BiH predviđena, puna jednakopravnost s ostala dva naroda.

Tvrdi i da su, uz političke okolnosti, Hrvati u BiH suočeni s trendom ekonomskog iseljavanja čime je, kako se navodi, ugrožen i njihov fizički opstanak u BiH, a time i multietnički karakter BiH.

Ističe se da se znatno povećava broj migranata na balkanskoj ruti, a da najveći broj migranata do EU nastoji da dođe preko teritorija BiH.

Bezbednost u Hrvatskoj

Prema podacima Fronteksa, tokom 2019. godine na balkanskoj ruti je detektovano više od 82.000 ilegalnih migranata, odnosno oko 46 odsto više nego godinu ranije, ističe se u izveštaju.

Ocenjuje se i da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj stabilna i ističe da u 2019. godine nije bilo događaja ni pojava koji bi značajnije ugrozili bezbednosne prilike u zemlji.

Navodi se i da trenutno ne postoje naznake ni vidljivi potencijali značajnije destabilizacije bezbednosnih prilika.

SOA navodi i da je opasnost od terorizma u Hrvatskoj niska, a da najveći rizik po pitanju terorističke pretnje predstavljaju regionalni sljedbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija, kao i povratnici iz Sirije/Iraka.

U izveštaju se navodi i da je strano obaveštajno delovanje prema Hrvatskoj izraženo u kontekstu članstva u EU i NATO, kao i hrvatskoj ulozi u stabilizaciji jugoistočne Ebrope.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR