Glas Javnosti
posta

VLADA U ZAGREBU ODLUČILA: HRVATSKA šalje vojsku na KOSOVO!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Vlada Hrvatske je na sednici 19. novembra usvojila Nacrt predloga odluke o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške miru Kforu na Kosovu.

Prema tom nacrtu Saboru se predlaže povećanje hrvatskog kontigenta u Kforu sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika i sa dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

U Nacrtu predloga se podseća da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. doneo odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške Kforu na Kosovu, u skladu sa kojom u 2019. i 2020. godini se može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

-Budući da je Zapovedništvo operacije Kfora putem nadređenog Savezničkog zapovedništva za operacije često izveštavalo saveznice o potrebi popune operacije Kfora, Republika Hrvatska predlaže da se poveća hrvatski kontigent u operacije podrške miru Kfor, sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, navedeno je u Nacrtu tog predloga.

Takođe se navodi, da Hrvatska snažno podržava napore NATO u održavanju sigurnosti na Kosovu kao i u širem regionu.

-Postojeća kriza odvija se u našem neposrednom okruženju, na području koje za Republiku Hrvatsku ima značaj za stabilnost celog prostora jugoistočne Evrope. Bezbednosna situacija u Republici Kosovo, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija kao i regrutovanju boraca Islamske Države i njihovog povratka, od izuzetne je važnosti zbog mogućih posledica na odnose država jugoistočne Evrope i stabilnosti celog područja. Narušavanje sigurnosti u Republici Kosovo može imati implikacije i na hrvatsku ekonomiju, navedno je u predlogu hvatske vlade.

Ukazuje se da je trenutno u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva. Područja razmeštaja su Priština, Uroševac i kamp pored Peći.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR