Glas Javnosti

Nemački poslanik krajnje desnice uhapšen zbog nacističkog pozdrava "Zig hajl"

Svet
Autor: Glas javnosti

Poslanik krajnje desničarske partije Alternativa za Nemačku uhapšen je u ponedeljak po optužbama koje uključuju isticanje zabranjenih totalitarnih simbola, a susedi njegovog bratstva se žale da često čuju nacistički pobednički pozdrav "Zig hajl".

Novoizabrani Danijel Halemba (22) trebalo je kasnije u ponedeljak da preuzme mesto u regionalnom parlamentu Bavarske. On je član studentskog bratstva Teutonia Prague, u čije prostorije je policija upala u septembru.


Tokom racije, rekli su zvaničnici, pronašli su zabranjene nacističke simbole koje nemački ustav zabranjuje, ali susedi su se dodatno žalili da su iz prostorije mogli čuti uzvike „Zig hajl“.


Portparol tužilaštva rekao je da će Halemba biti izveden pred sud kasnije u ponedeljak ili utorak. Optužbe uključuju podsticanje rasističkog zlostavljanja.


Nacionalni razgovor u kojem sve više dominira diskusija o migraciji pomogao je AfD-u da ostvari niz snažnih izbornih rezultata daleko izvan svojih starih središta na postindustrijskom istoku, sa glasačima koji se naizgled nisu uznemirili njegovim pomeranjem udesno.

Stranka, druga po anketama u nekoliko istočnih država, postigla je rekordne rezultate u zapadnim državama Bavarskoj i Hesenu 8. oktobra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR