Glas Javnosti

ANA BRNABIĆ ULOŽILA REZERVU NA DEKLARACIJU EU: Nema priznanja Kosova i Metohije

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju Evropske unije, štiteći interese Republike Srbije, prema kojoj su crvene linije jasne - nepriznavanje i neprihvatanje Kosova kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija UN.

Srbija je u rezervi jasno stavila do znanja da Kosovo ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

"Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023. kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom.

"Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji," kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo defakto ili de jure priznavanje tzv. “Kosova”.
 

(Foto: Printskrin RTS)

Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. “Kosova” u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. “Kosova”. Gore pomenuti dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu.

Dalje, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine", navodi se u rezveraciji.

Na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić objavljena je "Briselska deklaracija", kojom Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz napredak u normalizaciji odnosa i da u potpunosti, bez daljih odlaganja ili preduslova, primene postignute sporazume, uključujući sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov implementacioni aneks.




Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR