Glas Javnosti

Bolnice zabranjuju posete pacijentima: "Do sada ima 8.000 slučajeva kovida i velikog kašlja"

Okruženje
Autor: Glas javnosti

U Splitu je pre Božića bilo 20 hospitalizovanih zbog kovida, i troje pacijenata na respiratoru, sad ih je na odeljenju 30, a na respiratoru njih šestoro. Ima i hospitalizovanih zbog gripa, čak i u mlađoj dobi

Zbog povećanog broja respiratornih infekcija direktorat KBC-a Osijek od juče pa do daljnjeg zabranilo je posete pacijentima, KBC Rijeka posete zbog loše epidemiološke situacije ne dozvoljava još od 5. decembra prošle godine. U KBC-u Zagreb posete još nisu ukinuli, ali takođe razmišljaju o tome, nije ih ukinuo ni KBC Split, ali su uveli ograničenja, piše 24sata.hr.

"Zaključili smo da nema potrebe ukinuti posete nego smo ih sa sat vremena skratili na pola sata i svakom pacijentu u posetu može doći samo jedna osoba, obavezno s maskom i uz poštovanje drugih zaštitnih mera", kaže za 24sata doc. dr sc Mirela Pavičić Ivelja, specijalista infektologije i nadređena Klinike za infektologiju KBC-a Split. 

Kako dodaje, trenutno imaju 30 obolelih od kovida, pritom šestoro na respiratoru.

Nekoliko dana pre Božića bilo ih je 20 hospitalizovanih i troje na respiratoru.


"Broj hospitalizovanih raste, posebno s kovidom, nešto je hospitalizovanih i zbog gripa. Na hitnom prijemu veliki je porast pacijenata, pri čemu jedna trećina njih neopravdano zaobilazi svoje porodične lekare. Bez potrebe dolaze direktno k nama, što jako opterećuje bolnicu", ističe infektolog.

Među hospitalizovanim zbog kovida uglavnom su starije osobe, među onima koji leže zbog gripa ima i mlađih.

"Sve očekivano u zimskim mesecima, i u skladu s lošom vakcinacijom, kako protiv kovida tako i protiv gripa. Čak su i hronično bolesni loše vakcinisani protiv tih bolesti", napominje ona.

KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu restrikcije je uveo samo na pedijatriji, gde u posetu detetu može doći samo jedan roditelj, i to na najviše 15 minuta.

U KB-u Dubrava restrikcije nisu uvodili, situacija im je, kako kažu, redovna. Redovno je stanje i u domovima za starije osobe, gde posete zasad nisu ograničavali.

Prim. dr Goranka Petrović, specijalista epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, kaže da je dosad bilo oko 900 slučajeva gripa, 4.150 slučajeva velikog kašlja i oko 4.000 slučajeva kovida.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR