Glas Javnosti

ENP sa srpskim tagom uskoro kroz Crnu Goru i Hrvatsku

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sredinom aprila bi kroz Crnu Goru, a sredinom maja kroz Hrvatsku trebalo da počne primena elektronske naplate putarine sa srpskim uređajem.

Darko Savić, pomoćnik izvršnog direktora za naplatu putarine u "Putevima Srbije" nada se da ćemo bez zadržavanja moći da idemo uskoro i kroz Grčku i kroz Albaniju.

„Mi već par godina radimo na integrisanom sistemu za naplatu u putarine. U junu prošle godine puštena je integrisana naplata sa Severnom Makedonijom. Nakon tog perioda smo potpisali sporazume sa „Hrvatskim autocestama“, kao i sa „Monteputom“ u Crnoj Gori i krenuli smo u implementaciju platformi povezivanja sa ovim državama“, kaže Savić.

Napominje da je ovo veoma važno za sve učesnike u saobraćaju, koji više neće morati da staju na naplatne stanice dok prolaze kroz ove države.

„Sada će putnici moći sa tagom, koji je registrovan ovde, i to registrovan na web platformi, moći da prolaze i kroz Crnu Goru i Hrvatsku, a takođe će građani ovih država moći da prolaze kroz našu zemlju bez zaustavljanja, plaćanjem putarine preko svojih platnih kartica“, kaže Savić.

Kako navodi, ovoj inicijativi pridružuju se i Bosna i Hercegovina, auto-putevi iz Republike Srpske, a pregovara se i sa Grčkom i Albanijom.


„Činimo sve da sa Grčkom probamo da završimo ovaj posao do leta. Platforma za elektronsku naplatu već radi. Republika Srbija i JP „Putevi Srbije“ imaju imaju 800.000 aktivnih korisnika tagova godinama unazad. Mogu da kažem da smo zemlja sa koja ima najveći broj korisnika tagova u ovom delu Evrope“, kaže Savić.

Više od 50 odsto naplate putarine više ne ide kroz živ novac i zaustavljanje na naplatnoj stanici, već ide preko elektronske naplate.

„Dve trećine kamiona koji prolaze kroz naplatne stanice u Republici Srbiji više ne staju na naplatnoj rampi da plate putarinu, već putarinu plaćaju tagom. Tako da, sigurno, kada se budemo povezali, taj broj korisnika ima značajno još da poraste“, kaže Savić.


Glas javnosti/TN02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR