Glas Javnosti

VIŠE ULAGANJA NEGO INAČE: Srbija izdvaja još 186 mil EUR za oružje

Društvo
Autor: Glas javnosti

U ovom trenutku na računu Jugoimport SDPR-a je 186 mil EUR slobodnih sredstava i ona će biti potrošena odmah za kupovinu oružja iz Srbije, odnosno iz naših fabrika namenske industrije, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u toku obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije.

- Biće mnogo više ulaganja u vojsku nego što je planirano budžetom. Uzećemo dodatnih 8 Nora, 81 produženi Miloš za prevoz pešadijskih jedinica. Svako od tih vozila biće naoružano dupsom ili 12,7 ili 14,5 milimetara ili 20 milimetara i protivoklopnim raketama kako bi moglo da u svakom trenutku pruži odgovor i težim oklopno-mehanizovanim jedinicama i borbenim vozilima. Uzećemo i 30 kupola za Lazare sa specijalnim dupsovima, uzećemo i deo mađarske robe koju nabavljamo, to je 26 borbenih vozila pešadije i još nekih delova - rekao je Vučić i dodao da je stigla i oprema koja je kupljena pre dve godine, a koja se tiče ometanja neprijateljskih dronova i niskoletećih letelica, helikoptera i aviona.
Naveo je da Srbija privodi kraju potpuno opremanje PVO sistema i dodao da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.

- Ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme i ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu Republike Srbije, gde je predviđeno negde oko 360 mil EUR za dodatno naoružavanje - rekao je Vučič.
Uskoro serijska proizvodnja domaćih dronova "samoubica"
Vučić je izjavio da očekuje da uskoro, prvi put, krenemo u Srbiji sa serijskom proizvodnjom dronova "samoubica" i najavio da bi već pre kraja ove godine mogli da imamo više hiljada takvih dronova i predatih Vojsci Srbije na upotrebu.
Naglasio je da su ti dronovi rezultat domaće pameti i domaće proizvodnje.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR