Glas Javnosti

VANDALI DIVLJALI U PRAVOSLAVNOJ CRKVI U HRVATSKOJ: Razbijali ploče i mozaik! (FOTO)

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

U Hrvatskoj reklo bi se ništa novo. Na gradilištu gotovo završene Crkve Sabora Srpskih Svetitelja u Vrginmostu, u noći s nedelje na ponedeljak, nepoznati vandali divljački su porazbijali granitne ploče i delove mozaika koji su bilo složeni ispred hrama.

Događaj je u dobroj meri uznemirio stanovnike opštine Gvozd, posebno zbog toga što poslednjih godina ovde nije bilo iskazivanja nacionalne netrpeljivosti niti bilo kakvih događaja koji bi na to upućivali.

– Radnici koji su u ponedeljak ujutru došli na gradilište primetili su porazbijane granitne ploče i o tome su me obavestili – kaže Milan Vrga, načelnik opštine Gvozd. Po njegovim rečima, granit je pre tri dana stigao iz Bosne i Hercegovine, uredno je ocarinjen, pa se očekivala njegova ugradnja.

– Ovaj vandalski čin u dobroj meri je usporio radove ali i rezultirao znatnom materijalnom štetom. O svemu je obaveštena policija, izvršen je uviđaj pa verujem da će počinitelji biti pronađeni i kažnjeni. Za dan-dva, u Vrginmost stižu stručnjaci iz firme u kojoj je kupljen materijal da procene štetu – rekao je Milan Vrga.

facebook

Zgranut sam ovim što se dogodilo u Vrginmostu. Mislio sam da su vremena kada je uništavana imovina bilo koje crkve daleko iza nas pa me ovaj događaj prilično zabrinuo. Pre nekoliko godina zaređale su se ovakve pojave kroz pljačku i devastaciju pravoslavnih hramova na ovom području, ali je u poslednje vreme to prestalo. Bilo je krađe alata s gradilišta crkvi, hram u Pješčanici bio je meta vandala koji su počupali sve elektroinstalacije, zabeleženo je nekoliko krađa crkvenih zvona. Ovde je materijalna šteta velika jer je uništen i deo mozaika koji je trebalo da bude ugrađen u tlo crkve – objašnjava protojerej Milan Ristić, paroh u Topuskom.

facebook

– Velika šteta i velika sramota. Šteta zbog toga jer je trebalo vremena da taj hram dođe do visokog nivoa izgrađenosti koji uključuje i podne ploče, što će se sada morati da bude odloženo. Sramota zbog toga što smatram da je u poslednjih tridesetak godina uništavanja bilo previše: kako svoga, tako i tuđega, a uništavanje hramova dodatna je sramota, kako za počinitelje, tako i za celo društvo – rekao je Pupovac.

Uz samu crkvu, na sve strane leže razbacani delovi granitnih ploča. Nekoliko građana u neverici obilazi ovo mesto, ćutke i bez ikakvog komentara. U Policijskoj upravi Sisačko – moslavačkoj kažu da je istraga u toku i da će javnost o svemu detaljnije biti obaveštena kada istraga bude završena.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR