Glas Javnosti

USTAŠIJADA! Hrvati ne znaju za stid, evo šta rade na kostima srpskih žrtava! (GALERIJA)

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

- Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato što se ničega ne boje, nego zato što se ničega ne stide - rekao je svojevremeno Jovan Dučić.

Ovo je bila njegova reakcija na pokušaj nekih Hrvata, činovnika Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu, da ubede Amerikance kako su ustaški pokolji u NDH izolovani incidenti i da je cifra pobijenih mnogo manja nego što jeste. 

Jedan od takvih zločina desio se u crkvi u Glini u kojoj su ustaše masakrirale preko 700 Srba. O grozoti tog događaja najbolje svedoči fotografija koju je neko od ustaša napravio neposredno pre nego što će masakr da počne. Po završetku tog zlodela oni su zapalili crkvu i na tom mestu ukopali ostatke leševa.

Srbi fotografisani pre ustaškog pokolja u crkvi u Glini

Nakon Drugog svetskog rata komunističke vlasti su zabranile da se ponovo podigne crkva, a 1969. je narod Banije sopstvenim prilozima podigao spomen fontanu "Majka i dijete" i Spomen-dom žrtvama fašizma. To nije za čuđenje ako se zna da je uspešnosti ustaških akcija i velikom broju ubijenih Srba doprinelo i to što su Hrvati komunisti, koji su radili u "državnim službama" NDH krili od Srba pravu prirodu ustaških "odvođenja na prinudni rad u Nemačkoj" i "isleđivanja". Kada je Hrvatska okupirala Republiku Srpsku Krajinu 1995. prvo što su uradile tadašnje vlasti bilo je uništenje spomen česme žrtvama fašizma, preimenovanje ovog Spomen-doma u "Hrvatski dom" i prestanak obeležavanja kao dana grada i dana sećanja na žrtve ustaških koljača 13. maja.

Da je Hrvatska pravni i ideološki naslednik ustaške NDH svedoči činjenica da ni nakon 26 godina nije to ispravljeno već su otišli i korak dalje.

Za večeras u 19 časova u tom istom Spomen-domu koji je preimenovan u "Hrvatski dom", a na kostima srpskih mučenika, biće predstavljena knjiga "Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori" autora Stipe Pilića i Blanke Matković.

Podnaslov knjige je "geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu".

Knjiga propagira kako je Jasenovac u NDH bio skoro pa banja i odmaralište a da su tek nakon Drugog svetskog rata tu napravljeni logori u kojima su ubijani Hrvati i kako su sve priče o ustaškim zločinima izmišljene.

Na kostima srpskih žrtava ustaškog zverstva oni će večeras da pričaju kako se to nikada nije desilo. 

Da li će država Srbija da reaguje na ovo ili će ostati nema? 

Već dve decenije je nema na činjenicu da na Pagu postoji plaža "Zrće" prepuna barova gde se održavaju letnje žurke i to na istom mestu na kojem su ustaše ubile preko 8000 Srba i Jevreja, a silovali nekoliko hiljada žena, devojčica i dece. Kolika su zverstva bila, najbolje govori podatak da je to nateralo Italijane da reokupiraju ostrvo nepunih dva meseca nakon što su ga predali Hrvatima. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR