Glas Javnosti

U Zagrebu protesti protiv korone uz poruke: ’KOVID JE LAŽ’ i ’SKINI MASKU’

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Veliki broj ljudi u Zagrebu protestuje protiv mera za suzbijanje korona virusa u organizaciji inicijative ’Prava i slobode’. Okupljeni ne poštuju pravilo o fizičkoj distanci.

Okupljeni nose transparente sa porukama poput ’Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima’, ’Kovid je laž, nismo svi kovidioti’, ’Roditelji i deca su nerazdvojni’, ’Bolje grob nego rob’, ’Slobodan život je naša moć’, ’Normalno i tačka’, ’Verujemo snazi koju imamo’.

Za ’Festival slobode’ je organizovan prevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke i Istre.

Toni Cetinski u ulozi DJ-a animira ljude i uzvikuje parole koje građani nose.

U prvom redu fotografisali su se saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović i Velimir Bujanec.

Epidemiološke mere se uglavnom ne poštuju, većina okupljenih ne nosi maske, ne poštuje se fizička distanca, okupljeni se grle i ljube.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

#zagreb

A post shared by Skaya Nisei (@skayanisei) on

Organizator tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti korone nametale presedanske mere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj je očuvanje tekovina demokratskog društva u kojem se ne može tolerisati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umesto preispitivanja.

Njihova poruka je da insistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja i, kako kažu, da je zdravlje fenomen na psihičkom, fizičkom, emocionalnom i mentalnom, a ne samo na korona nivou.

U prepodnevnim satima organizovali su događaje s muzikom ispred nekoliko domova za stare i nemoćne osobe, gde su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im preneli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili muzikom i porukama ohrabrenja.

Policija: Okupljanje je prijavljeno

Iz policijske uprave u Zagrebu je potvrđeno da je skup prijavljen pod nazivom ’Festival slobode’.

Policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika, kako je navela, preduzeti potrebne mere u cilju sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori protesta obećali i obavezali se da će se držati svih epidemioloških mera, kao i da će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, koji će upozoravati ako se neko ne pridržava mera.

Medicinari zgroženi ’Festivalom slobode’: Obmana i demagogija

Hrvatsko udruženje za medicinsko pravo (HUZMP) izrazilo je u petak zgroženost zbog najave održavanja ’Festivala slobode’ jer smatra da se radi o protestu protiv zdravlja pojedinca i celog društva koji se organizuje pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.

-U trenutku kad se svet suočava s nikad većim brojem obolelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novoobolelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. ’festivala slobode’- poručili su.

Zapitali su se o kojoj je slobodi reč i ko će je čuvati ako nema sveopšte sigurnosti i zdravlja, ko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske nauke, prevencije i lečenja?

 

(Glas javnosti/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR