Glas Javnosti

У Хрватској убедљиво НАЈНИЖЕ ПЕНЗИЈЕ у ЕУ, а будуће пензионере уместо уживања у стеченом чека СИРОМАШТВО

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Блиц.рс / од 14.06.2018.

Хрватске пензије су најниже у ЕУ у односу на плату, а постоји ризик да држава у будућности неће моћи да заштити старије људе од сиромаштва.

То је изјавио Еторе Маркети из главне управе Европске комисије за запошљавање, социјална питања и укљученост, преноси Сеебиз.

Када за 40 година оде у пензију, особа која је у Хрватској први пут почела да ради 2016. године имаће 16 одсто мању пензију од садашњих нових пензионера иза којих је 40 година стажа, показују најновији годишњи извештаји Европске комисије о старењу и примерености пензија који су представљени у загребачкој канцеларији Европске комисије.

У односу на постојећа пензијска примања већи пад пензија од хрватских у будућности могу очекивати само Румуни и Пољаци – око 40 одсто. Задржавање постојећег нивоа пензијских примања очекује се у Аустрији и Словенији, а лагано повећање у Немачкој и Данској.

У делу извештаја посвећеном Хрватској Комисија је изнела десет реформских потеза у вези са пензијама: промену закона како би се омогућило запошљавање пензионера, убрзање повећања доби за одлазак у пензију у зависности од очекиваног животног века или очекиваној доби здравог живота, јачу пенализацију превремених пензија, преиспитивање посебних програма који нуде превремено пензионисање, промене у систему бенефицираног стажа, увођење деломичних пензија сразмерно уплатама, поделу минималне пензије на зарађени део и део који би припао социјалној пензији.

Такође Комисија тражи да се повлашћене пензије поделе на зарађени и повлашћени део чија би исплата зависила од буџетских могућности. Девети је предлог прикупљање доприноса на све облике рада, десети се односи на побољшања у другом пензијском стубу.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR