Glas Javnosti

U HRVATSKOJ SRUŠEN SPOMENIK ŽRTVAMA NDH: Ostaci iz spomen-kosturnice stopirali izgradnju Parkinga (FOTO)

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

U Hrvatskoj u Virovitičko-podravskoj županiji u mestu Noskovačka Dubrava srušen je spomenik posvećen srpskoj deci sa Potkozarja koja su stradala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora, a razlog je namera lokalne vlasti da napravi parking.

Porupeni spomenik je izgrađen pedesetih godina prošlog veka, a u sklopu njega nalazila se i spomen-kosturnica. Ispred njega se, prema rečima zamenika virovitičko-podravskog župana Igora Pavkovića, svake godine odavala počast poginulima.

Međutim,  kako navodi, sada bi sve to trebalo prebaciti dvadesetak metara dalje kako bi se na njegovom mestu izgradio parking.

- Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca - navodi Pavković.

Prmeštanje spomenika i kosturnice  inicirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, ispred čije se upravne zgrade spomenik i nalazi, pišu "Novosti".

Oni na tom mestu žele da izgrade parkiralište za autobuse zbog potreba hostela i prihvatilišta.

- Zbog pojave kostiju, pozvana je policija, koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište dok se to pitanje na reši - navodi Pavković.

Postoji konsenzus da kosti budu premeštene na mesno groblje i tamo sahranjene. To je i stav Njegovog preosveštenstva episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve sa lokalim vlastima kako bi problem bio rešen biće održan do kraja ove sedmice.

predstavnici srpske zajednice i Pavković bez obzira na kosturnicu, smatraju da spomenik koji je sada srušen, ipak, negde treba da postoji.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP