Glas Javnosti

SUSEDI 'LUPAJU PACKE': Nakon PRETNJI hrvatskoj manjini u Srbiji Hrvati uputili PROTESTNU NOTU, uhapšen Subotičanin

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu u Vojvodini ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) izrazilo je zabrinutost zbog brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Subotička policija uhapsila je K. T. (40) iz tog grada zbog sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

- Kako se sumnja, on je na privatan profil predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji poslao poruku preteće i uvredljive sadržine - kažu u Policijskoj upravi Subotica.

Osumnjičenom K. T. je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden u Osnovno javno tužilaštvo u Subotici.

Pjavne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP.

 

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju".

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljalac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

 

Žigmanov je uz tekst objavio i skrinšot neumesnih pretnji koje je nepoznati pošiljalac uputio DSHV putem mejla. Žigmanov je dodao da ih ovakve pretnje neće zastrašiti, već da će naprotiv osnažiti njihove aktivnosti i posvećenost za boljitak Hrvata u Srbiji, a ni na čiju štetu, kao i za unapređenje ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR