Glas Javnosti

STJEPAN MESIĆ: 'Borba protiv Srba kao protiv opasnosti je jedna izmišljena stvar, njih se boje samo se*onje i kukavice'

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsednik, gostovao je u Pressingu zagrebačkog N1, pa je tom prilikom objasnio zašto smatra da je pobeda HDZ-a Andreja Plenkovića na izborima dobra.

Za ubedljivu izbornu pobedu HDZ-a s Andrejem Plenkovićem na čelu, naveo je nekoliko stvari koje smatra pozitivnim.

-Novi-stari premijer ne mora previše kalkulisati, sad može u vladu birati osobe koje su kompetentne i koje odgovaraju trenutku, ekonomskom i političkom. Dobro je da se ovako završilo, da premijer može preuzeti odogovornost, da ne mora više voditi računa o tome što će misliti njegov koalicioni partner-on ovakav potez smatra odličnom porukom koja se šalje Evropi.

A osvrnuo se i na manjinske zastupnike u Vladi naveo je: "Neki su naučili da na Srbe u Hrvatskoj gledaju kao na opasnost. Pa, ne može pet posto Srba biti opasnost".

-Danas se samo se*onje i kukavice boje Srba. To je kao da se danas neko boji Venecijanaca- oštre Mesićeve reči nisu izostale.  

Novinar ga je pitao nije li takva pobeda HDZ-a poruka da većina građana očito nema ništa protiv zastupnika manjina.

-On je procenio da će na taj način zadovoljiti određene standarde, pokazaće da je borba protiv Srba, kao protiv opasnosti, jedna izmišljena stvar- rekao je Mesić.

-To je bila borba za što veći kolač od budžeta- glasilo je objašnjenje da je strankama desnice pitanje zastupnika srpske manjine u Vladi bilo nešto drugo.

Za ustaški pozdrav "Za dom spremni" i današnja tumačenja da je reč o pozdravu jednog manjeg dela branitelja, tačnije HOS-a, Mesić je i to objasnio kao mit.

-Ne, oni nisu pod tim oznakama poginuli. Nema niti jedne bitke koju je vodio HOS. Oni su dobili zadatak da pređu u Hrvatsku vojsku (HV) ili da odu kući. Jedan deo je otišao kući, drugi je otišao u HV, a oni su ginuli kao hrvatski vojnici- rekao je Mesić.

Dodao je i to da je rešenje jednostavno, da su se određena udruženja svojevremeno registrirovala uz pozdrav na kraju formulara, te da je danas dovoljno da Ministarstvo uprave sprovede kontrolu, utvrdi da je reč o ustaškom pozdravu i zatraži drugačiju registraciju. Posledica bi bilo to da sva dalja rasprava pada u vodu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR