Glas Javnosti

Šta čitaju zatvorenici u Hrvatskoj? Više od polovine dane provode uz knjigu

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Najčitaniji žanr u hrvatskim zatvorima je svakako kriminalistički roman

U hrvatskim kaznenim ustanovama zatvoreničke dane uz knjigu prekraćuje do 50 odsto zatvorenika, a oni najčešće čitaju krimiće, ali i Bibliju, knjige Zvonimira Majdaka i Franje Tuđmana.

Najčitaniji žanr u hrvatskim zatvorima je svakako kriminalistički roman, ali se čitaju i verske knjige, ljubavni i erotski romani i knjige za samopomoć, prenosi Hina.

U zatvoru Lipovica kod Požege najčitaniji su, osim krimića, putopisi, Biblija i Kuran, a slede ih „Ko je čovek“ Tomislava Ivančića, „Prokleta avlija“ Ive Andrića i „Zlatarevo zlato“ Augusta Šenoe.

U najpoznatijem hrvatskom zatvoru u Lepoglavi uz krimiće se najviše čitaju trileri, istorijska proza i knjige za samopomoć.

Zatvorenici u Lepoglavi umesto Biblije i Kurana radije čitaju romani Zvonimira Majdaka koje je pisao pod pseudonimom Suzana Rog.

U ženskom zatvoru u Požegi najviše se čitaju ljubavni romani, potom krimići i knjige za samopomoć, navodi Hina.


Kad smo kod Hrvatske i zatvora, mlađi muškarac pobegao je u četvrtak kroz prozor iz opštinskog suda u Rijeci, gde je doveden na ročište radi odlučivanja o istražnom zatvoru, a hrvatska policija, po pisanju lokalnih medija, za njim još traga.

Okrivljeni, kome je određen istražni zatvor, pobegao je iz suda između 13 i 13,30 časova, skočivši kroz prozor na prvom spratu zgrade, prenosi Index.hr.

Muškarac je navodno pobegao dok je čekao odluku sudije o određivanju istražnog zatvora. Kad mu je sudsko veće odredilo istražni zatvor, dobio je rešenje i izašao iz sudnice.

Tada je iskoristio situaciju za beg, pošto nije imao lisice na rukama, a nije ga još ni preuzela pravosudna policija, koja je trebalo da ga odvede u susedni zatvor.

Prema prvim informacijama, potrčao je do najbližeg prozora i pobegao kroz njega. Policija za njim još traga, preneli su hrvatski mediji.Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR