Glas Javnosti

SRBIN SPASAVA ZEMNE OSTATKE USTAŠKIH ŽRTAVA! Hrvati potapaju srpska sela u Lici

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Tri srpska i tri hrvatska sela u Lici, u dolini podno Velebita, kuće, crkve i grobove, potopiće akumulaciono jezero. Dok katolička crkva vodi uzaludnu kampanju kako bi spasila imovinu, jedan Srbin spasava kosti svojih sunarodnika koje su ustaše bacile u jame, ali i tela američkih avijatičara, koje su ubili meštani Hrvati.

Kosinj, tako se zove dolina između Gospića i Otočca, kroz koju protiče reka Lika, na jednoj obali su hrvatska, a na drugoj srpska sela, Mlakva, Gradina i Poljan.

O izgradnji brane govori se još od 1912. godine, a priprema za realizaciju projekta oko koga se ovih dana digla bura u Hrvatskoj počela je 2010. godine.Srbin Đorđe Pražić spasava kosti predaka

Publicista Đorđe Pražić iz Beograda, koji je rodom iz ovih krajeva, okupio je zemljake, ali i profesore Beogradskog univerziteta i formirao Radnu grupu „Kosinj“, kako bi se od potapanja sačuvala kulturna baština srpskog naroda, ali i kosti predaka. Podneli su inicijativu za vađenje posmrtnih ostataka Srba, civilnih žrtava Drugog svetskog rata, iz jama koje se nalaze na prostoru budućeg jezera.
Zahvaljujući korektnim ljudima iz „Hrvatske elektropriverede“ pratili su projekat i predlagali izmene. Đorđe Pražić bio je toliko uporan u nameri da izvuče srpske kosti iz jama pre potopa, da ga je čak i tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao da dođe u Zagreb i objasni o čemu se radi.

„Upravo zahvaljujući njemu smo u taj projekat ubacili i vađenje žrtava iz jama. Tamo su ostali posmrtni ostaci 554 Srba, ali i dva američka avijatičara, koje su ubili meštani hrvatskog sela Kosinjski Bakovac. Oni su stradali van prostora budućeg jezera, još nismo došli do same lokacije. Ubijeni su 1944. godine i bačeni u neku jamu. Zahvalnost za pomoć dugujem i Srpskom narodnom vijeću iz Zagreba“, kaže Pražić.
 
On dodaje da sledi istraživanje i ekshumiranje žrtava. Siguran je da će do toga doći, jer ima i odluku hrvatskog Ministarstva branitelja.
Hrvatski mediji ćute o jamama
Pražić kaže da hrvatski mediji izveštavaju o pobuni stanovnika zbog potapanja, isključivo hrvatskih sela, koji ne žele da napuste svoje domove, o jamama nema ni slova.
 
„Usred Mlakve ima jedna grobnica sa 328 civilnih žrtava, ljudi koji su spaljeni 1941. godine u tom selu. Oni su pored pravoslavne crkve. U kontaktu smo sa lokalnim vlastima, tražimo predlog šta s njima, gde da ih premeste. Ovo je i jedan od mojih životnih ciljeva, da ljude izvadimo iz jama, tu se, između ostalih, nalazi i moj deda. Samo u jednoj jami ima 208 civilnih žrtava“, piše Sputnik.

(Glas javnosti)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR