Glas Javnosti

SRAMNA ODBRANA HRVATSKOG PILOTA KOJI JE GRANATIRAO SRBE U OLUJI: Paljbom po ženama, starcima, deci...

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Među četvoricom pilota koje navodno, prema pisanju srpskih medija, tereti srpska optužnica je Danijel Borović, penzionisani pukovnik Hrvatske vojske koji je u februaru 1992. prebegao iz JNA i Hrvatskoj stavio na raspolaganje borbeni avion MiG-21.

-Ja mogu da kažem da lično da ne znam uopšte o tim događajima, nemam informacije niti sam bio u mogućnosti da komandujem tako nešto što se navodi jer nisam bio na tom nivou zapovedanja. Znači to su se na višim nivoima zadaci dodeljivali, a niti sam fizički bio tamo kao izvršitelj iako oni mene terete po zapovednoj dužnosti. Nakon mog preleta 4. februara 1992. kad sam Hrvatskoj obezbedio prvi MiG-21 nisam granicu BiH prešao nikada više ni automobilom ni u vazduhu - rekao je Borković za HRT, a prenosi Index.hr.

Srpsko tužilaštvo: Optužnica još nije konačna

U međuvremenu je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine potvrdilo Hini da optužnica protiv oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji Oluja avgusta 1995. godine, o kojoj su ranije pisali beogradski mediji, "nije postala konačna" te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica, koju su preneli pojedini beogradski mediji, tereti četiri visoka oficira Hrvatske vojske da su u akciji Oluja komandovali raketiranje civila iz vazduha u izbegličkoj koloni.

Ministar Ivan Malenica rekao je da Ministarstvo nije službeno obavešteno o optužnici te je podsetio da je Oluja bila legitimna vojna akcija, vođena u skladu sa međunarodnim pravom, što je utvrđeno i na Haškom sudu.

I Ministarstvo za boračka pitanja odbacilo je ovakve i slične pokušaje narušavanja karaktera Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja.

- Umesto neutemeljenih optužnica, neka Srbija napokon dostavi informacije gde su naši nestali, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR