Glas Javnosti

SKANDAL U HRVATSKOJ! VOJNICI NA KOKAINU: U nenajavljenoj kontroli petorica pozitivna na drogu!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Petorici pripadnika Hrvatske vojske preti disciplinska mera, ali i nečasno otpuštanje, zbog upotrebe droga. Kako prenose hrvatski mediji, oni su bili pozitivni na drogu, neslužbeno, na kokain.

U drugoj akciji testiranja, pozitivan je bio pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja na kojima su bili vojni i državni vrh. Slučajevi za sad nisu povezani, a navodno je pripadnik vojne policije duže bio pod nadzorom. Protiv svih će biti pokrenut krivični postupak. 

-  Oružane snage redovno vrše inspekcije jedinica o sprovođenju propisa i poštovanju vojne discipline. (...) Slučajevi upotrebe opojnih droga biće, kao i do sada, disciplinski procesuirani, ali i dati na postupanje nadležnom državnom pravobranilaštvu. Princip nulte tolerancije i dalje važi za upotrebu droga u OSRH - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

Obe akcije su sprovedene u proteklih nekoliko nedelja, a nadležni ne otkrivaju da li su pripadnici oružanih snaga unosili drogu u kasarnu, konzumirali je u službenim prostorijama, koliko dugo, niti o kojim količinama je reč. Otac jednog od vojnika je i sam oficir.

- Najčešće poslednji saznaju oni u neposrednoj blizini - kaže bivši pripadnik HV Kristian Družeta.

Komandanti jedinica imaju dužnost da brinu o ponašanju svojih ljudi, naglašava on.

- Trebalo je da poznaje svog neposrednog pretpostavljenog, bilo bi dobro da zna šta rade tokom službe ili u slobodno vreme, ali opet je teško znati šta ljudi rade u slobodno vreme. A kada govorimo o kokainu, on se najčešće koristi jer se u telu zadržava mnogo kraće u poređenju sa marihuanom i nekim lakšim drogama - objašnjava Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP-a i zaštićenih osoba.

Vrhovni komadant oružanih snaga i predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, obavešten je o slučaju.

(Glas javnosti/24 sata.hr) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR