Glas Javnosti

Šef policije u Splitu podneo ostavku: Sin mu učestvovao u premlaćivanju muškarca

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Splitsko-dalmatinska policija poslala je jutros medijima saopštenje u kojem se navodi da dosadašnji načelnik te policijske uprave Slobodan Marendić podnosi ostavku.

Marendić u saopštenju navodi da je jedan od njegove trojice sinova u noći petak na subotu učestvovao u premlaćivanju muškarca kod splitskog noćnog kluba. Žrtva se u splitskoj bolnici bori za život.

Saopštenje PU splitsko-dalmatinske u kojoj dosadašnji načelnik Marendić objavljuje da podnosi ostavku Index.hr je preneo u celosti.

U povređivanju mladića učestvovao i jedan od mojih sinova"

"Poštovani, ovim putem vas želim obavestiti da sam podneo neopozivu ostavku na mesto načelnika PU splitsko-dalmatinske. U noći s petka na subotu dogodio se sukob između više osoba u kojem je jedan mladić teško povređen, a o čemu je policijska uprava juče obavestila javnost".

"S obzirom na to da je u povređivanju mladića učestvovao i jedan od mojih sinova, sprovođenje kriminalističkog istraživanja preuzeli su policijski službenici druge policijske uprave kako bi sve bilo istraženo maksimalno profesionalno, poštujući načelo institucionalne nezavisnosti".


"Privatna situacija nespojiva sa mojom profesionalnom ulogom"

"Iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom niti sam se lično ogrešio o zakon, smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac nespojiva s mojom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave".

"Verujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP -a. Pored svih napora za očuvanje bezbednosti, pored programa prevencije koje organizujemo i sprovodimo, nemam moralno pravo da ostanem na čelu ove policijske uprave".

"Stoga sam s današnjim danom podneo neopozivu ostavku na mesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske", naveo je Marendić, dodajući da je siguran da će kolege razumeti njegovu odluku i izražavajući žaljenje porodici povređenog mladića, te želje za njegov što skoriji oporavak.

MUP: Ostavka je prihvaćena

Iz MUP-a je stiglo saopštenje u kojem se navodi kako je ostavka prihvaćena.

"Poslove načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske do daljnjega će obavljati sadašnji zamenik načelnika policijske uprave Marko Srdarević", saopštio je MUP.


Pre šest godina dao ostavku jer mu je pijani sin slupao službeni auto, pa ga vratili na funkciju

Marendić je jednom već podnosio ostavku zbog drugog sina. Naime, 2018. je tada 19-godišnji Marendićev sin pijan slupao službeni policijski automobil.

Mladić je 16. oktobra 2018. slupao službeni "Ford fokus", koji je njegov otac dobio na korišćenje, u ogradu mosta na splitskim Bačvicama. Izmereno mu je 1.70 promila alkohola u krvi. Marendićev sin nije mogao legalno da sedne za volan službenog policijskog auta.

Marendić je par dana nakon nesreće pod pritiskom javnosti dao ostavku. Sin na kraju uopšte nije krivično odgovarao, nego mu je kao mlađem licu određen rad za opšte dobro. Otac je 2021. vraćen za šefa splitsko-dalmatinske policije, prvo kao vršilac dužnosti, a potom i kao imenovani načelnik.

Marendić je, inače, i 2014. kažnjen za tešku povredu službene dužnosti. Kažnjen je upravo zbog korišćenja službenog automobila u privatne svrhe.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR