Glas Javnosti

САВЕТ ЕВРОПЕ: У Хрватској све јачи говор мржње против Срба, Рома и ЛГБТ популације, ескалација расизма

Hrvatska
Autor: Фајтер / Агенције / од 15.05.2018.

У јавном дискурсу у Хрватској ескалира расистички говор мржње против Срба, ЛГБТ особа и Рома, наводи се у извештају Европске комисије против расизма и нетолеранције Савета Европе (ЕЦРИ).

ЕЦРИ упозорава на јачање национализма у Хрватској, посебно међу младима, и то често у облику величања бившег фашистичког усташког система, наводи се у извештају.

"У регионалним медијима и на интернету уобичајени су расистички и ксенофобни изрази против Срба, ЛГБТ особа и избеглица, као и увредљив језик о Ромима. Догађају се и физички напади на те групе, као и на њихову имовину", наводи се у сажетку извештаја.

ЕЦРИ је критиковао неадекватан одговор хрватских власти на такво јачање нетолеранције које се често не сматра кривичним делом, а већина случајева говора мржње и насиља мотивисаног мржњом третира се као прекршај.

Како се наводи, у Хрватској је побољшана законска заштита од говора мржње захваљујући изменама кривичног закона, али се прописи ретко примењују, а као разлог за то наводи се "незнање и нестручност тела за примену закона и правосудних тела".

У извештају се додаје да се националне стратегије за Роме само делимично спроводе, као и да су Роми искључени из друштва и суочавају се са алармантно високим степеном незапослености и прераним напуштањем школовања.

ЕЦРИ је похвалио нови законодавни оквир за ЛГБТ особе због доношења Закона о животном партнерству особа у 2014. години, али примећује да су предрасуде против њих и даље раширене, као и да су они суочени с разним облицима дискриминације у свакодневном животу.

Тело СЕ против расизма и нетолеранције позвало је Хрватску да уведе обавезно образовање о људским правима у склопу грађанског васпитања у школама, посебно када је реч о равноправности и забрани дискриминације. Такође се додаје да су за то потребни примењиви уџбеници и обука за наставнике.

Осим тога, ЕЦРИ наводи да би хрватски политичари и високи званичници, као и политичке странке требало да осуде говор мржње и јачају толеранцију. 

Потребно је такође донети акциони план за сузбијање хомофобије и трансфобије у свим сферама свакодневног живота, укључујући образовање и запошљавање, наводи се у извештају.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR