Glas Javnosti

Premijer Hrvatske: Srbija nije dokazala da je energetski ugrožena

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte stupa na snagu za sve u decembru i da ta odluka nije odložena, već stupa na snagu takva kakva jeste, na vreme, prenosi Euronjuz.

– EU je donela zajedno, ne Hrvatska, nego svih 27 država članica, paket sankcija prema Rusiji. Srbija nije dokazala da je na bilo koji način energetski ugrožena ili da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa da bi građani Srbije imali benzin. Nemaju niti jednog argumenta – rekao je Plenković.

Plenković kaže da ta “odluka nije odgođena, nego stupa na snagu za sve” u decembru. On ocenjuje da “nije Vučić došao tu i izborio se za odluku”, već da “odluka stupa na snagu takva kakva jeste na vreme”.

Dodaje i da Srbija može uvesti naftu preko Krka, preko Jadranskog naftovoda, bilo koju naftu osim ruske, jer je EU odlučila da primeni sankcije na uvoz ruske nafte.

– Da znamo da pančevska rafinerija ne može nikakvu naftu prerađivati, pa dali bi im ruske koliko im treba. Šta bismo mi sada trebali? Dati njima rusku iako mogu kupiti i bilo koju drugu naftu, prerađivati je i prodavati svojim građanima – smatra Plenković.

Prema njegovim rečima, “ispada kao da je Hrvatska sama od sebe smislila sankcije jer nema šta drugo da radi osim da napakosti Srbiji”.

– To je smešno. Uvredljive i bezobrazne teze. Vrlo je važno da se shvati poruka, svako ko hoće da bude u EU, to podrazumeva i neke pakete sankcija – rekao je Plenković.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR