Glas Javnosti

Pozivi za vojsku stižu u Hrvatsku: Evo ko ih dobija

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Iz Ministarstva su pojasnili da se pozivanje rezervista radi prema potrebama, da osposobljavanje traje osam dana i da najduže može da traje 30 dana tokom jedne kalendarske godine

U Hrvatskoj se poslednjih sedmica intenzivno promoviše vraćanje služenja obaveznog vojnog roka, a u međuvremenu građani dobijaju pozive za vojnu vežbu.

Iz Ministarstva odbrane, kažu da je reč o planiranoj aktivnosti pripadnika rezervnog sastava Hrvatske vojske.

"Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Komande 1. pešadijskog puka – Zagreb, odnosno 26 rezervesta, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina”, naveli su iz ovog resora.

Iz MORH-a dodaju da se osposobljavanje rezervista sprovodi u cilju podizanja nivoa njihovih veština za uspešno sprovođenje zadataka, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protivpozarne zaštite, traganja i spašavanja.


Iz Ministarstva su pojasnili da se pozivanje rezervista radi prema potrebama, da osposobljavanje traje osam dana i da najduže može da traje 30 dana tokom jedne kalendarske godine.

Navode i da pozive dobijaju samo rezervisti sa rasporedom, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, ili su bili na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju ili su bili zaposleni u vojnoj službi, gde im je određena vojno stručna specijalnost i imaju raspored u rezernom sastavu Oružanih snaga.

"Vojno obrazovanje nema alternativu, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zameniti. U slučaju vojne krize, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizovani, imali vojn vojno obrazovanje ili nemaju. S njom će biti svakako lakše”, izjavio je ranije ministar odbrane Ivan Anušić odgovarajući na pitanje da li je ovo priprema za eventualni sukob većih razmera koji preti Evropi i svetu.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR