Glas Javnosti

Povećanje penzija u Hrvatskoj: Granica za penzionisanje je 65 godina, stižu nove informacije

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Stiže najveće usklađivanje i povećanje penzija u Hrvatskoj ikada. Dobre vesti stižu za sve hrvatske penzionere, a kojih i u Srbiji ima najviše, kada su u pitanju najstariji koji primaju deviznu penziju.

Državni zavod za statistiku Hrvatske objavio je i poslednje važne podatke potrebne za novi obračun penzija i povećanje koje će stupiti na snagu od 1. janaura naredne godine.

Uz ranije objavljene podatke o inflaciji, sada je moguće izračunati i samu stopu usklađivanja, a analitičar penzionog sistema Željko Šemper kaže da je postotak usklađivanja i rasta penzija tačno 8,42 odsto.


Penzije u Hrvatskoj usklađuju se 1. januara i 1. jula svake kalendarske godine. Takođe, važno je napomenuti da je ovo ujedno i najveće prilagođavanje do sada, budući da je ovaj model rasta penzija zasnovan na promenama plata i inflacije uveden 1999. godine.

Prosečna starosna penzija u Hrvatskoj je 436 evra, dok su porodična i invalidska niže i do 100 evra.

U penziju u Hrvatskoj sa 65 godina

Minimalna starosna granica za penzionisanje u Hrvatskoj trenutno je 65 godina života i 15 godina penzionog staža za muškarce, a 63 godine za žene. Ovo bi do 2030. godine trebalo da se izjednači na 65 godina za oba pola, a pod određenim uslovima prevremeno penzionisanje je moguće je i 8 godina ranije.


Za one koji ne žele da čekaju redovno penzionisanje, hrvatski zakon dozvoljava i da to urade i pre vremena ali je potrebno da ispune određene uslove za ostvarivanje prava na penzije. Za muškarce je to 60 godina života i 35 godina penzijskog staža, dok žene u periodu od 2020. do 2029. godine, u penziju mogu i sa 57 godina.


U ovom slučaju penzija u Hrvatskoj se trajno umanjuje za 0,2% za svaki mesec ranijeg penzionisanja bez obzira na dužine penzijskog staža. Korisniku prevremene starosne penzije koji je u toku ostvarivanja prava u radnom odnosu do polovine punog radnog vremena ne obustavlja se isplata penzije.

Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR