Glas Javnosti

POTOP U SPLITU: Talasi od ŠEST METARA napravili poplavu, KOLAPS U PRIOBALJU (VIDEO)

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Splitska riva kao i susedni gradovi nalaze se na udaru jakih orkanskih vetrova koji su poplavili ulice i napravili ogromnu materijalnu štetu širom obale.

Orkanski udari vetra na srednjedalmatinskom području stvarali su talase na otvorenom moru visoke i do šest metara. U priobalju talasu su bili između dva i četiri metra. More se izlilo na obalu u Kaštel Gomilici, gde je voda ušla u jednu kuću, pa su intervenisali vatrogasci.

Zbog olujnog juga, čija brzina u pojedinim delovimam dostižu udare od 75 do 130 pa i više kilometara na sat, za područja severne, srednje i južne Dalmacije proglašen je crveni meteoalarm.

Splitsku obalu potopilo je more. More je došlo do ulaza u Podrume Dioklecijanove palate. Vetar je toliko jak da se splitskim ulicama klizaju kontejneri. Pojedine ulice ostale su bez javne rasvete, a veliki deo Splita i okoline nakratko je ostao bez električne energije.

Kako prenose lokalni mediji, vreme je vrlo opasno i podrazumeva visok nivo opasnosti za zdravlje i život ljudi, posebno pomoraca.

Građani se pozivaju da prate meteorološku situaciju i da izbegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalskih područja. Za celu obalu hrvatskog Jadrana je proglašeno narandžasto upozorenje zbog jakog vetra, dok se u regionima Knina, Rijeke i Gospića najavljuju moguće bujične poplave zbog obilnih padavina.

Olujni jugo u Zadru je već izazvalo muke komunalnim službama tako što ruši stabla koja padaju na put.

Zbog vetra ukinute su i neke trajektne linije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR