Glas Javnosti

POSLE SMRTI TINEJDŽERA ZABRANJUJE SE PRODAJA ENERGETSKIH PIĆA MALOLETNICIMA: Reagovalo i Ministarstvo!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Nakon smrti 13-godišnjeg dečaka iz Zagreba koji je preminuo pre nekoliko dana, nakon konzumiranja veće količine energetskog pića, ministarstvo zdravlja Hrvatske zabraniće prodaju energetskih pića maloletnicima.

Ministar zdravstva Vili Beroš pokrenuo je formiranje radne grupe sa ciljem zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloletnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloletnicima.

I iz Hrvatskog javnog zavoda saopštili su da je nužan dalji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloletnicima. Podsetili su na to da smrt 13-godišnjeg dečaka u KBC-u Zagreb lekari koji su ga lečili povezuju s kardiomiopatijom i prekomernim konzumiranjem energetskih pića.

HZJZ je inače već sproveo analizu u kojem je najveći naglasak na pregledu praksi u drugim zemljama kada je u pitanju zabrana energetskih pića maloletnicima, a u njoj se spominje i istraživanje navika konzumiranja energetskih napitaka kod učenika osnovnih škola koji je provela Svetska zdravstvena organizacija 2018. godine. Posebno se napominje da kombinovanje energetskih pića s alkoholom dodatno povećava rizik.

Što se tiče praksi u drugim zemljama, neke su potpuno zabranile energetska pića za decu, neke su ograničile količinu kofeina u energetskim pićima. Deo zemalja ne dopušta prodaju energetskih napitaka mlađima od 15 godina.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR