Glas Javnosti

PLENKOVIĆ PRKOSI NATO PAKTU: Ta letelica je bila naoružana, hrvatski premijer pokazao fotografije

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je na konferenciji za medije da je dron, koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu, bio naoružan i to argumentovao fotografijama tragova bombe.

Andrej Plenković je time demantovao današnju izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letelica.

- Još jednom ću ponoviti da je ta letelica bila naoružana. Nije bila unarmed, nego je bila naoružana. To znamo sada, to se nije znalo u četvrtak uveče, ali zna se sada - rekao je hrvatski premijer i pokazao fotografije tragova eksploziva koji je pronađen.

- Ja sam ovo namerno pokazao sada kako bi otklonili sve ove konfabulacije koje postoje u etru - kazao je Plenković.

Poručio je da nadležne službe rade na tome da pouzdano utvrde o kojem tipu bombe se radi.

- Kad utvrde, obaviestićemo javnost. Prema informacijama hrvatske vojske nikakvo obaveštenje nismo dobili pre nego je ta letelica ušla u naš vazdušni prostor. Ono što se nastoji utvrditi je kako je i zašto uopše ta letelica došla u Zagreb. Je li to bila greška, sabotaža ili je bilo neke namere je nešto što tek treba utvrditi istraga i podaci do kojih možemo doći s partnerskim zemaljama - naglasio je Plenković.

Dodao je kako je pad letelice na zemlju umesto na asfalt, po mišljenju stručnjaka, doveo do toga da su tragovi eksplozije manji nego da je udario u tvrdu podlogu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije danas suprotno, da prvi pokazatelji ukazuju na to da je na Zagreb pao nenaoružan dron.

- Prema saznanjima koja imamo, nije reč o namernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor - rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letelice na područje Zagreba.

Istakao je da istraga nije još završena i da se utvrđuju činjenice, ali dodaje da "indikacije koje trenutno imamo ne idu u prilog tome da je dron bio naoružan, nego da je bio izviđačke prirode".

- I kad mu je ponestalo goriva, srušio se na području Zagreba - dodao je on.

Bespilotna letelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak uveče posle 23 sata u zagrebačkom naselju Jarun.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP