Glas Javnosti

PANIKA! HAKERI UPALI U A1! Uzeli podatke 100.000 korisnika, traže pola miliona dolara

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Haker koji je napao telekomunikacijsku kompaniju A1 Hrvatska, ukrao je lične podatke najmanje 100.000 korisnika i traži da mu kompanija u naredna 24 sata isplati oko pola miliona dolara u kriptovalutama.

Ako to ne učini, on je zapretio da će objaviti ukradene podatke na više hakerskih i darknet foruma.

A1 je objavio da su ukradeni podaci oko 10 posto ukupnog broja korisnika te mreže, a da su izloženi podaci ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona, piše Index.

Juče je osoba koja se predstavila kao haker koji je upao u sistem A1 o svemu emailom obavestila nekoliko medija. U tom je mailu izeo tvrdnju da je hakerisao celu bazu podataka A1 korisnika i da je u A1 kao dokaz poslao deo tog popisa.

Preko maila stupio je u kontakt sa hakerom, koji kaže da mu iz A1 nisu odgovorili na mailove koje je poslao na više adresa, između ostalog i visokorangiranim osobama u kompaniji.

"Pre najave nisu me obavestili ni odgovorili na moj zahtev. Moj zahtev za 150 ETH nije popunjen. Prošlo je skoro 48 sati, dao sam im 72", piše haker.

Sto pedeset ETH trenutno vredi 476.678 američkih dolara, a rok od 72 sata ističe kasno večeras.

"U slučaju da prođu 72 sata, baza podataka postaće javna. U slučaju da mi plate kao što zahtevam, nikome ništa", navodi.

Optužuje i A1 da nije dovoljno zaštitio podatke korisnika te ih upućuje da se ugledaju na teleoperatere iz SAD-a.

"Čitao sam neke članke danas, A1 je 100 posto kriv. Brojni GDPR zakoni su prekršeni. Kao što sam rekao, na alatima radnika ne bi trebalo da bude dozvoljeno gledati lične informacije korisnika kojima trenutno ne pomažu preko telefona ili u trgovini. Takođe spominjem da američki operateri uopšte ne dozvoljavaju pristup korisničkom računu i gledanje informacija bez verifikacije korisnika preko koda poslanog SMS porukom. Neka se A1 ugleda", piše haker.

BONUS VIDEO: FUDBALSKE ZVEZDE U RUKAMA SRPKINJE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR