Glas Javnosti

Ozbiljne optužbe na račun Hrvatske i EU: Hrvati se iživljavali nad migrantima, čelnici Evropske komisije celu stvar zataškavali?

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

I Hrvatskoj i Evropskoj uniji preti ozbiljan skandal, ukoliko se tvrdnje da su hrvatski policajci mučili migrante pokažu tačnim, a čelnici Evropske komisije to znali, ali nisu reagovali.

Već nekoliko meseci dešavanja na granici Hrvatske privlače pažnju aktivista za zaštitu migranata i ljudskih prava najviše zahvaljujući postupcima hrvatskih policajaca, a poslednji u nizu skandala stiže u vidu razmene mejlova zvaničnika Evropske komisije, u kojima jedan od članova EK upozorava kolegu da će se odsustvo sposobnosti i želje Hrvatske da se posveti uspostavljanju reda na granicama bez dileme smatrati skandaloznim. No, zvaničnici iz Brisela nisu preduzeli nikakav konkretniji korak jer su se "plašili povratne reakcije".

Hrvatska policija je u više navrata optuživana zbog nasilnog proterivanja migranata na granicama sa BiH, uključujući i incident u kojem je jedan migrant upucan.

Odgovarajući na optužbe o zataškavanju, jedan od zvaničnika EK je za "Gardijan" rekao da poslanicima Evropskog parlamenta nisu dostavljene informacije jer nisu potpune.

Ova saznanja bacaju novo svetlo, ne samo na način na koji se hrvatska vlada odnosi prema ljudskim pravima, već i na spremnost izvršne vlasti EU da zataška neuspeh Zagreba.

Hrvatska želi da uđe u Šengensku zonu, što zahteva poštovanje evropskih standarda o ljudskim pravima na granicama.

Uprkos oštrom poricanju od strane hrvatskih vlasti, najnoviji granični incident opisan je kao najveći od početka migrantske krize. Grupu Pakistanaca u Avganistanaca 26. maja zaustavili su ljudi u crnim uniformama i maskama na Plitvičkim jezerima, 16 kilometara od granice sa BIH.

Kako navodi organizacije Danski odbor za izbeglice, koja pruža zdravstvene usluge migrantima u BiH, uniformirani muškarci zavezali su svakog migranta oko drveta sa licima okrenutim prema stablu. Nakon što su ih zavezali, uniformirani muškarci su pucali u vezduh i pored nogu migranata, govoreći im da žele da ih "istuku i ubiju".

 - Nastavili su da pucaju. Pucali su tako blizi da je kamenje oko naših nogu letelo razneseno na komade. Mučili su nas trr do četiri sata - rekao je jedan od migranata za "Gardijan".

U izveštaju danske organizacije navedeno je i da su muškarci ispaljivali elektrošokove u vratove migranata i da su ih povređivali nožem. Jedan od uhvaćenih muškaraca ispričao je kako mu je uniformisani muškarac stavio koleno na vrat i sekao ga nožem po ruci.

Nakon nekog vremena uniformisani muškarci su pozvali druge policajce koji su migrante smestili u kombi i odvezli ih u selo Šiljkovača nedaleko od Velike Kladuše. Oni ih nisu tukli, već su ih samo vratili na teritoriju BIH.

Iz hrvatske policije su za "Gardijan" ponovo negirali optužbe, dodajući kako je moguće da su migranti izmislili priču, a da su njihove povrede najverovatnije nastale u njihovim međusobnim sukobima.

Uspostavljanje nadzornih mehanizama kako bi se osigurao humani tretman migranata bio je uslov da Hrvatska dobije 6,8 miliona evra u decembru 2018. godine. EK je rekla da su sredstva namenjena kako bi se osiguralo da su sve "primenjene mere proporcionalne i potpuno u skladu sa osnovnim ljudskim pravima i evropskim zakonima o azilu”.

Hrvatska vlada je prošle godine rekla da su sredstva prosleđena UNHCR-u i Hrvatskom pravnom centru kako bi se ustanovili mehanizmi nadzora, ali obe organizacije tvrde kako nisu dobile novac. Prošlog meseca je irska poslanica EP Kler Dali poslala EK upit o tome, na šta su joj iz EK rekli da su UNHCR i Hrvatski pravni centar uspostavili mehanizme nadzora koristeći sopstvena sredstva kako bi bili nezavisni od vlade.

Pored toga što je irskoj poslanici dala pogrešne odgovore, interna prepiska EK zvaničnika sugeriše da donacija data Hrvatskoj nije potrošena za nadzor i da je komisija toga svesna.

Kako prenosi "Gardijan", EK je znala da je hrvatska vlada odlučila da potroši samo 102.000 evra od 300.000, koliko je bilo namenjeno za nadzorne mehanizme, a da je na kraju samo 84.672 stvarno potrošeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je oko 17.500, a blizu 60.000 evra je otišlo nevladinim organizacijama.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR