Glas Javnosti
posta

OTKRIVEN GLAVNI UZROK: Potresi koji su RAZORILI Hrvatsku dolaze iz JADRANA

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Razorni zemljotresi koji su poslednjih par dana pogodili Hrvatsku i doveli do velikih gubitaka za uzrok imaju to što je celo područje oko Jadrana tektonska ploča i odatle sve kreće.

Uzrok najjačeg potresa koji je pogodio Petrinju nalazi se na području Jadrana, rekao je hrvatski seizmolog Josip Stipčević.

Hrvatsku je pogodila serija zemljotresa u poslednjim danima 2020. godine, ali tlo se ne smiruje ni prvog dana nove 2021.
Poslednji jaki zemljotres od 6,3 Rihtera, 29. decembra, osetio se u čitavoj zemlji i regionu i bio čak 30 puta jači od onog 22. marta koji je bio najjači u zadnjih 140 godina.

"Područje Jadrana je, naime, mala tektonska ploča koja je nekad bila deo velike Afričke ploče od koje se odvojila pre više miliona godina. Ova 'naša' mala ploča naziva se Adrija i njeno kretanje i međudelovanje s Evropom uzrok je potresa u Hrvatskoj, Italiji, BiH, Sloveniji i svim okolnim područjima", objašnjava hrvatski seizmolog Josip Stipčević.

On sa kolegama sa Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta obilazi područje epicentra zemljotresa jačine 6,2 stepena koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku, a ističe da je glavni petrinjski potres magnitude 6,2 prema Rihteru najjači potres koji je zabeležen u Hrvatskoj otkad postoje seizmografi, ali napominje i da je takav mehanizam potresa vrlo neobičan za područje Hrvatske.

Poslednji jaki potres na tom području, inače, dogodio se 1909. kad je Pokuplje zatresao razoran potres magnitude 5,8 prema Rihteru.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR