Glas Javnosti

Oskrnavljen Saborni hram u Stocu: Srpske svetinje ponovo na udaru vandala

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Nepoznati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, kazao je sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

- Policija je izvršila uviđaj. Oko crkve su razbijene cigle od udaraca i ima mnogo kamenja. Nekim predmetom, možda polugom, pokušano je razvaljivanje vrata. Ovo je pokušaj devastacije i ružna poruka za Srbe u Stocu. Poruka je to da njihova imovina nije sigurna, kaže Grčić.


Srpski poslanik u Opštinskom veću Stolac Nedeljko Đogo, kaže da su malobrojni Srbi u Stocu veoma potreseni zbog ovog događaja.

- Vrata su oštećena, mnogo je kamenja okolo. Neko je očigledno želeo da provali u crkvu i da devastira unutrašnjost. Ne vidimo drugog razloga, jer u crkvi nema šta da se ukrade, rekao je Đogo.

On dodaje da su jaka ulazna vrata sprečila da ne dođe do većeg oštećenja.

Đogo je uveren da je nakon devastacije i napada na Sabornu crkvu u Mostaru neko isto želeo da napravi i u Stocu.


- Srbi u Stocu svojim ponašanjem, verskim i političkim delovanjem nikada nisu radili na destabilizaciji odnosa u Stocu. Ovo su grozne poruke, navodi Đogo.

U Stocu danas živi oko 300 Srba. Saborni hram je u ratu pretrpeo veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine.

Glas javnosti/Oslobođenje

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR