Glas Javnosti

OPREZNO AKO DIŽETE NOVAC NA BANKOMATIMA U HRVATSKOJ: Strance koji idu tamo na odmor, a među kojima su i Srbi to može SKUPO koštati

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Slovenački mediji upozoravaju svoje građane da se dobro pripaze na bankomatima u Hrvatskoj kako im se ne bi dogodilo da potroše znatno više novca nego što su planirali.

Razlog nije samo taj što najveći broj Slovenaca letuje upravo u Hrvatskoj već i činjenica, navode mediji, da Hrvatska ima neke od najviših nadoknada za podizanje novca na bankomatima, posebno kada su u pitanju stranci. kako i Veliki broj Srba bira hrvatsko primorje kao destinaciju za odmor onda bi trebalo i oni da pripaze ako misle,da provlače svoje kartice kroz bankomate.

Naime, stranci koji podižu novac u Hrvatskoj na bankomatu koji nije od banke koja je izdala karticu, piše Žurnal 24, dužni su da plate takozvani "access fee" odnosno naknadu za podizanje gotovog novca karticama koje su izdate u inostranstvu. Te naknade, upozoravaju Žurnal24 i Savez potrošača Slovenije, zavisno od banke do banke, mogu iznositi i preko pet evra po transakciji, što bi se mnogima moglo pokazati skupim.

bankomat, platna kartica, platne kartice, bankomati
ffoto: pixabay

- Uvek dobijamo informacije o problemima prilikom podizanja novca na bankomatima u inostranstvu, a posebno u Hrvatskoj koja ima jako visoke naknade. Bankomat korisnika mora da obavesti o tome što znači da on u svakom trenutku može da prekine transakciju i novac podignu na nekom bankomatu sa manjom naknadom, navodi se u tekstu.

Zagrebačka i Addiko banka za podizanje novca karticama izdatim izvan Hrvatske naplaćuju naknadu od 5,31 evro, u PBZ-u to iznosi 4,78 evra, a u Hrvatskoj poštanskoj banci 5 evra.

Proviziju neće morati da plate oni stranci kojima banka izdavač kartice pripada nekoj od grupacija koje posluju i u Hrvatskoj. Recimo, bolje će proći komitenti Unicredit grupe, Intese Sanpaolo i Sparkasse dok NLB, navodi se, u Hrvatskoj nije prisutan.

Glas javnosti / K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR